Tervuren weigert vergunning voor parcours van tijdrit Ronde van Vlaams-Brabant

De gemeente Tervuren weigert een vergunning te geven voor het parcours van de tijdrit van de Ronde van Vlaams-Brabant. Tervuren wil de Vossemberg geen halve dag afsluiten voor een tijdrit, omdat dat voor teveel hinder zorgt. Voor de gewone rit, die een dag later ook een stukje van Tervuren aandoet, is er geen probleem.

Anderhalve maand voor de start van de Ronde van Vlaams-Brabant blijkt dat de gemeente Tervuren geen vergunning wil geven voor het parcours van de tijdrit op vrijdag 30 juli. Een streep door de rekening van de organisatoren, maar burgemeester Marc Charlier (N-VA) van Tervuren is onverzettelijk: hij wil de Vossemberg geen halve dag vrijhouden voor de tijdrit. Dat zorgt volgens hem voor te veel hinder. 

Op voorhand duidelijk

"Het parcours zou volledig afgesloten zijn van één uur tot half zes. Dat kan niet voor een drukke verbindingsweg als de Vossemberg", stelt burgemeester Charlier. Hij baseert zich op klachten van de bewoners. Volgens hem was dit trouwens op voorhand duidelijk. "Wij hebben in 2018 nog één keer toestemming gegeven en dan duidelijk gezegd dat het de laatste keer was. We zijn nu drie jaar later: de organisatie had dus tijd genoeg om een alternatief uit te werken", vindt Charlier. 

Organisator Dirk Overloop had nochtans gehoopt op meer goodwill van het gemeentebestuur. "Vorige keer is alles heel goed verlopen en hadden we oplossingen om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Dus we hadden erop gehoopt dat de gemeente dat zou inzien en de tijdrit toch ook door Tervuren zou mogen lopen."

Rit op zaterdag geen probleem

De beslissing zorgt ook voor tandengeknars in buurgemeente Bertem, want daar moeten ze nu een mouw passen aan het geplande parcours. Charlier betreurt dat, maar legt de verantwoordelijkheid bij de organisatie van de Ronde. "Zij hadden Bertem op tijd op de hoogte moeten brengen", vindt Charlier.

De tijdrit zal nu volledig op het grondgebied van de gemeente Bertem rijden. "We hebben intussen een oplossing kunnen vinden. Het vertrek is in Korbeek-Dijle en de aankomst blijft zoals altijd bij de groep Beyers. We moeten nu zo snel mogelijk alles klaar krijgen. We moeten de hinder voor de handelaars in een klein dorp als Leefdaal zo klein mogelijk houden", aldus Overloop.

Voor de gewone rit één dag later, op zaterdag 31 juli, is er geen probleem. "Daar heeft iedereen maar een kwartiertje last van en dan is het voorbij", zegt Charlier. Ook de rit in het kader van het WK wielrennen is geen probleem. "Waarschijnlijk zal het parcours van het WK de volgende 100 jaar niet over ons grondgebied lopen", lacht de burgemeester. "Die kans laten we uiteraard niet liggen!"

De Ronde van Vlaams-Brabant wordt gereden van 28 juli tot en met 1 augustus 2021.

Meest gelezen