Begraafplaats ontworpen door Rachid Koraichi
AFP or licensors

Kunstenaar opent begraafplaats voor verdronken migranten in Tunesië: "Ik wil ze laten proeven van het paradijs"

In Tunesië is in de zuidelijke stad Zarzis een begraafplaats geopend voor migranten die verdronken zijn op de Middellandse Zee, terwijl ze Europa probeerden te bereiken. De begraafplaats werd officieel geopend door het hoofd van Unesco en door de kunstenaar die de plaats ontwierp. "Ik wil ze een eerste keer laten proeven van het paradijs", klonk het bij de kunstenaar. De begraafplaats ligt bij de opening al halfvol. 

Tijdens de ceremonie om de begraafplaats in de Tunesische stad Zarsis officieel te openen sprak het hoofd van Unesco Audrey Azoulay over een “tragedie die zich heeft ontvouwd”.  Ze bracht hulde aan de “schipbreukelingen die op zoek waren naar een beter leven”. 

De begraafplaats werd de “Tuin van Afrika” genoemd. De vele mensen die er begraven liggen, zijn niet geïdentificeerd en hebben geen naam op hun grafsteen. Ze liggen er begraven omgeven door olijfbomen, wijnstokken en beeldhouwwerken. 

(Lees verder onder de foto)

Audrey Azoulay en Rachid Koraichi
AFP or licensors

De 74-jarige Algerijnse kunstenaar Rachid Koraichi heeft de begraafplaats ontworpen en gefinancierd. “Ik wil ze een eerste keer laten proeven van het paradijs", zei de kunstenaar. Verder wil ik “de families helpen om dit hoofdstuk af te sluiten en laten weten dat er een plaats is waar hun geliefden waardig begraven worden”, zei Koraichi nog.  

De man kocht in 2018 een lap grond in het zuidoosten van Tunesië nabij de Libische grens, een plaats waar talloze migranten met veel hoop aan hun overtocht beginnen. Hij financierde de plek door zijn werk te verkopen. Ondertussen liggen er al meer dan 200 mensen begraven, de begraafplaast ligt nu halfvol.

(Lees verder onder de foto)

Begraafplaats voor verdronken vluchtelingen en migranten
AFP or licensors

Tunesië en Libië zijn belangrijke vertrekpunten voor vele migranten en vluchtelingen, velen van hen komen uit Sub-Sahara-Afrika. Ze wagen er zich aan de gevaarlijke oversteek naar Europa.

Begin mei zei de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR dat er dit jaar minstens 500 mensen waren omgekomen toen ze de Middellandse Zee probeerden over te steken, dat is meer dan drie keer zoveel dan de 150 doden in diezelfde periode vorig jaar. 

Begraafplaats voor verdronken vluchtelingen en migranten
AFP or licensors
Rachid Koraichi
AFP or licensors
Begraafplaats voor verdronken vluchtelingen en migranten
AFP or licensors

Meest gelezen