Schepen leefmilieu Zwijndrecht: "Verbod op het eten van eieren van eigen kippen staat zo goed als vast" 

Eieren eten van je eigen kippen wordt in Zwijndrecht zo goed als zeker verboden. Dat zegt schepen van Leefmilieu Steven Vervaet (Groen) op Radio 2 Antwerpen. Oorzaak is de vastgestelde PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. "De rapporten van de Universiteit Antwerpen spreken van een perimeter van 15 kilometer", zegt Vervaet.

Als de PFOS de passie preekt, boer pas op uw kippen. Het lijkt een Zwijndrechtse variant van een aloude spreuk. Eieren eten van hennen in eigen tuin lijkt in de polders verleden tijd na de recent vastgestelde PFOS-vervuiling. "Het Agentschap Zorg en Gezondheid is volop bezig met een risicoanalyse. Maar het is nu al zo goed als zeker dat je rond Zwijndrecht niet langer eieren uit eigen tuin mag eten", zegt Steven Vervaet (Groen), schepen voor Leefmilieu in "Start Je Dag". "Ik heb daarover eergisteren informatie gekregen van de Universiteit Antwerpen. De maatregelen die de wetenschappers voorstellen zouden heel drastisch kunnen zijn. Zij spreken van een perimeter van 15 kilometer rond de site (van fabriek 3M, nvdr.) waarin je geen eieren van eigen kippen mag eten."

Onze veetelers, aardbeienkwekers en bioboeren zijn ongerust over hun toekomst

Steven Vervaet (Groen), schepen voor leefmilieu Zwijndrecht

"In 2018 en 2019 hebben we kippeneieren onderzocht tot op 15 kilometer van 3M", zegt onderzoeker Thimo Groffen. "We hebben onderzocht of de consumptienormen zouden overschreden worden, als je twee eieren per week eet. Tot op 15 kilometer bleek dat in 80 tot 100% van de gevallen zo te zijn. Dat betekent dus dat er een grote kans is op gezondheidsrisico's wanneer je die eieren eet."

De onderzoekers zijn er ook niet zeker van dat er buiten die veiligheidszone geen probleem meer is. "Dat zal toekomstig onderzoek nog moeten uitwijzen. We hadden verwacht dat de concentraties sterker zouden afnemen met de afstand van 3M. In Mortsel in Fort 4, op ongeveer 12 kilometer, hebben we in eerdere studies concentraties gemeten in de bodem en in eieren van koolmezen. Die waren veel lager dan in de directe omgeving (van 3M). Op basis daarvan hadden we ons onderzoek toegespitst op een straal van 15 kilometer. Toch bleek dat richting het zuidwesten de concentraties nog duidelijk hoger waren."

We hadden verwacht dat de concentraties sterker zouden afnemen met de afstand van 3M

Thimo Groffen, onderzoeker UA

Landbouw onmogelijk?

Zwijndrecht hoopt ten laatste binnen 14 dagen duidelijkheid te geven aan de vele ongeruste inwoners en landbouwers. "Maar die maatregel over eieren staat zo goed als vast", zegt Vervaet. "We willen het zekere voor onzekere nemen. Met de data die we nu hebben, kunnen we niet anders." 

Ook de landbouwers in de regio wachten vol ongeduld. "We hebben hier veetelers, aarbeienkwekers en zelfs bioboeren. Als er van het voedselagentschap een lokaal verbod komt om producten voor de voedselketen te telen, dan zullen wij als gemeente ijveren voor compensatie voor onze landbouwers", besluit Vervaet.

26 keer te veel PFOS

PFOS is een chemische stof die jarenlang geproduceerd werd in de Zwijndrechtse 3M-fabriek. Het goedje lost niet op in de bodem, verstoort hormonen en kan kankerverwekkend zijn. Begin deze maand kwam aan het licht dat de PFOS-waarden in Zwijndrecht op sommige plaatsen 26 keer hoger liggen dan de toegestane norm. Morgen stemt het Vlaams Parlement over de oprichting van een onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13":

Videospeler inladen...

Meest gelezen