Radio 2

Vissterfte in Diksmuide en Handzame: "Deze week 150 kilo dode vis uit Handzamevaart gehaald"

De Vlaamse Milieumaatschappij onderzoekt de vissterfte in de Handzamevaart tussen Handzame en Diksmuide. Alleen al op het grondgebied van Diksmuide is er deze week 150 kilo dode vis uit het water gehaald. Op een aantal plekken van de vaart is het water troebel, er zit ook weinig stroming op. Maar het blijft onduidelijk wat het probleem is. 

In de Handzamevaart tussen Handzame en Diksmuide is een plotselinge grote vissterfte vastgesteld. In Diksmuide werd al ruim 150 kilo dode vis uit het water gehaald en er drijven nog tientallen kadavers rond, vooral in Werken. “We staan voorlopig voor een raadsel”, zegt schepen van milieu Marc Deprez (Idee Diksmuide) van Diksmuide.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

De plotse vissterfte werd maandag voor het eerst opgemerkt in de Handzamevaart in Diksmuide. Toen haalde de brandweer al 50 kilo dode vis uit het water.  Schepen Marc Deprez: "Woensdag haalde de brandweer nog eens 100 kilogram dode vis uit het water in Diksmuide. We staan voorlopig voor een raadsel. We weten niet hoe het komt dat het water plots op enkele dagen tijd zo vervuild is geraakt. We weten ook niet of dat de oorzaak is van de vissterfte, of het om een zuurstoftekort gaat, of nog iets anders." 

De Vlaamse Milieumaatschappij ging deze week langs voor stalen. "We wachten de analyse af. We willen uiteraard bijkomende vissterfte vermijden en zullen dode vissen snel uit het water halen omwille van bacteriën. Het enige positieve is dat we voorlopig geen nieuwe dode vissen meer aantreffen in Diksmuide. We volgen dit strikt op.”

Meest gelezen