Videospeler inladen...

VN: "Er is hongersnood in Noord-Ethiopië en het zal nog veel erger worden"

Volgens Mark Lowcock, het hoofd van de humanitaire operaties van de Verenigde Naties, woedt er hongersnood in het door oorlog verwoeste Tigray en de provincies Amhara en Afar. Volgens hem leven 350.000 mensen daar in "een ernstige crisissituatie" en "gaat het nog veel erger worden".

Lowcock gaf uitleg bij een onderzoek van de VN naar de humanitaire situatie in het noorden van Ethiopië. Die crisis is volgens de VN het gevolg van "conflicten, het vluchten van mensen, afsluiten van bepaalde regio's, beperkte toegang voor buitenlandse hulp en het niet functioneren van markten". 

De economie is verwoest net als bedrijven, oogsten en boerderijen en bankieren en telecom werkt niet langer

Mark Lowcock , hoofd van de humanitaire operaties van de Verenigde Naties

Nog volgens de VN gaat het om het hoogste aantal mensen in "fase 5 van catastrofe" sinds de hongersnood in Somalië in 2011. De organisatie doet dan ook een dringende oproep om levensnoodzakelijke hulp toe te laten. Of dat gebeurt, is niet zeker, want de bevindingen van het rapport worden niet onderschreven door de Ethiopische regering.

Er wordt bewust en herhaald gepoogd om te verhinderen dat een miljoen mensen in TPLF-gebied voedsel krijgen

De crisis in Tigray is grotendeels het gevolg van de oorlogssituatie. In november viel het Ethiopische leger - gesteund door milities uit de provincie Amhara en Eritrese troepen - die provincie binnen om het lokale TPLF-front van de macht te verdrijven. Dat lijkt gelukt, maar het TPLF zou nog altijd strijd voeren op platteland, zoals in de jaren 80 tegen het communistische regime. Zeker een miljoen mensen leven in gebied dat door het TPLF wordt gecontroleerd en "er zijn bewuste en herhaalde pogingen om te verhinderen dat voedsel hen bereikt". 

Verantwoordelijken van de Ethiopische overheid weerleggen het VN-rapport. Maar woordvoerders van de hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen en het Wereld Voedsel Programma onderschrijven de conclusies. Bekijk hier hun verklaringen, en de beelden uit de getroffen regio: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Herhaling van de jaren 80?

De oorlog in Tigray heeft tienduizenden en mogelijk honderdduizenden mensen op de vlucht gejaagd, maar de crisis is niet beperkt tot die provincie alleen. Zo merkt de VN ook het leed van mensen in de aangrenzende provincies Amhara en Afar op. 

In totaal worden volgens Lowcock honderdduizenden mensen bedreigd en zijn er nu al berichten over hongerdoden. Hij vreest een herhaling van de verschrikkelijke hongersnoden die dezelfde streek troffen in 1984 en 1985. Daarom wil hij dat de G-7, de leiders van de belangrijkste industrielanden, morgen op hun top in Cornwall de kwestie aankaarten. 

In de jaren 80 zouden in Ethiopië tussen de 600.000 en een miljoen mensen gestorven zijn door een combinatie van oorlog en honger.

Meest gelezen