Gevonden rugzak zo goed als zeker van Jürgen Conings: P-90-munitie en ook medicatie tegen psychoses gevonden

Het federaal parket is "80 tot 90 procent zeker" dat de gevonden rugzak toebehoort aan de voortvluchtige terreurverdachte Jürgen Conings. De rugzak werd gevonden in Dilsen-Stokkem, op iets meer dan een kilometer van de plek waar eerder zijn auto al gevonden werd. In de rugzak werd munitie gevonden, volgens onze informatie ook de munitie voor het P-90 machinepistool dat Conings uit een kazerne had meegenomen. Onze redactie verneemt uit goede bron dat er ook antipsychosemedicatie zou gevonden zijn in de rugzak. De militair zelf blijft intussen spoorloos. 

In het kort - wat is er aan de hand?

  • Maandagavond 17 mei komt militair Jürgen Conings niet thuis na zijn werk. In de kazerne heeft hij een klein arsenaal aan oorlogswapens, waaronder 4 antitankraketten en een machinepistool, meegenomen.
  • De volgende dag, dinsdag 18 mei begint een enorme klopjacht op de vermiste militair. 's Avonds wordt zijn auto gevonden aan de rand van het Dilserbos, ook de 4 antitankraketten worden teruggevonden. 
  • Er worden afscheidsbrieven gevonden, waarin hij onder meer de regering, de virologen en het leger (zijn eigen werkgever) bedreigt. Viroloog Marc Van Ranst wordt ondergebracht op een veilige plek, minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) krijgt extra bescherming. Conings heeft extreemrechtse sympathieën en staat op de OCAD-lijst als mogelijk gevaarlijk. 
  • Ondanks enorme zoekacties, die zich vooral situeren in en rond het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg, ontbreekt van Conings voorlopig elk spoor.

Al bijna vier weken wordt er met man en macht gezocht naar Jürgen Conings. De militair verdween maandag 17 mei met enkele zware wapens die hij uit de kazerne had meegenomen. Sindsdien ontbreekt elk spoor. 

Sinds het federaal parket een onderzoeksrechter heeft gevorderd voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context", noemt VRT NWS Jürgen Conings een terreurverdachte.

Nu is er dus een zwarte rugzak gevonden, met onder meer munitie in, vlak bij de plek waar al eerder zijn auto teruggevonden werd. In die buurt is ook al verschillende keren gezocht. De rugzak werd gisteren gevonden en vandaag is er in dezelfde regio verdergezocht. Het is niet duidelijk hoe lang de rugzak er al lag. Hij was wel vochtig en lag dus wellicht al een tijdje daar. 

Volgens onze informatie behoort sommige munitie toe aan het P-90 machinepistool dat Conings meenam uit de kazerne bij zijn verdwijning. Er werd ook medicatie tegen psychoses in de rugzak gevonden, dezelfde medicatie die ook al eerder in zijn achtergelaten auto werd gevonden. En er zaten flares in de zak, een soort lichtkogels dat gebruikt kan worden als noodsignaal. In de auto van Conings werden eerder al tripflares of lichtvalstrikken gevonden. Daarnaast is er ook een voedselpakket om te overleven aangetroffen in de rugzak.

Of de rugzak van Conings is, zal moeten blijken uit het onderzoek, al zijn daar volgens onze informatie heel concrete aanwijzingen voor. Het parket schat de kans op "80 à 90 procent" dat de rugzak wel degelijk aan Conings toebehoort. "Er zijn veel redenen om dat aan te nemen, er is een link met het leger en er zijn spullen die aan hem gelinkt kunnen worden", klinkt het bij het parket. 

Het is 80 tot 90 procent zeker dat de rugzak van Conings is

Federaal parket

Hoe lang de rugzak daar al ligt, is nog niet duidelijk. Feit is dat er op die plek al verschillende keren gezocht werd. Vraag blijft dus: hoe komt het dat die rugzak nu pas gevonden is? Volgens het parket lag de rugzak tegen een boom en was die moeilijk detecteerbaar. 

Of dit de grote doorbraak is en of we hem hiermee gaan vinden, dat is nog maar de vraag

Fatma Taspinar - justitiejournalist

Het zou kunnen dat die rugzak daar vanaf het begin lag en dat de speurders tot nu toe echt op zoek waren naar een persoon of een lichaam en niet naar spullen. Het zou ook even goed kunnen dat die daar achteraf gelegd is. Alle pistes liggen dus nog open: is de rugzak daar in paniek achtergelaten? Is het een afleidingsmanoeuvre? Dat zal nu allemaal onderzocht worden. 

De vondst is hoe dan ook belangrijk, zegt justitiejournalist Fatma Taspinar. "Het is een concreet en tastbaar spoor. Of dit de grote doorbraak is en of we hem hiermee gaan vinden, dat is nog maar de vraag."

Bekijk hier waarom het zo'n belangrijk spoor is: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen