Radio 2

Zonsverduistering was bijzonder moment voor burgemeester Boutersem: "Eindelijk gelukt om eclips te zien"

De gedeeltelijke zonsverduistering van vanmiddag was een speciaal moment voor de burgemeester van Boutersem Chris Vervliet (CD&V). Hij is een groot liefhebber van de sterrenkunde. Maar ondanks verscheidene pogingen is het hem nooit gelukt om een eclips te zien. Tot vandaag. 

Vanmiddag om 12u19 was de gedeeltelijke zonsverduistering op haar best. Een hap uit de zon, die voor zo'n 19% door de maan was bedekt, kon je zien in heel het land. 

Een bijzonder moment voor de burgemeester van Boutersem. Hij heeft de afgelopen jaren al verschillende pogingen ondernomen om een (gedeeltelijke) eclips mee te maken. "Elke keer als ik een zonsverduistering probeer te zien, loopt er iets verkeerd. Toen er in 1999 een eclips was in België, ben ik naar Noord-Frankrijk getrokken omdat je het daar nog beter kon zien. Maar dan zat ik op de plaatsen waar het bewolkt was. Enkele jaren geleden was ik in de Verenigde Staten, en ook daar was het bewolkt. En vorige jaar december wou ik naar Argentinië gaan, en was er corona."

Maar vandaag was het eindelijk zo ver, en was de burgemeester er helemaal klaar voor. 

 Op mijn sterrenkijker staat een kleine zoeker, en daar heb ik een zonnefilter op geplaatst zodat ik veilig naar de zon kan kijken

Chris Vervliet, burgemeester Boutersem en liefhebber van sterrenkunde

Met een grote, opvallende telescoop zat hij heel de middag in zijn tuin.  Burgemeester Vervliet "Ik heb hier een grote sterrenkijker staan, maar die gebruik ik niet. Want een grote sterrenkijker versterkt het licht en dat is het laatste wat je nu nodig hebt. Maar hier staat een kleine zoeker op, en daar heb ik een zonnefilter op geplaatst zodat ik veilig naar de zon kan kijken."

En dat lukte hem dan ook voor het eerst. Ook al was het maar een gedeeltelijke verduistering van de zon. "Het is heel bijzonder om dit fenomeen te zien. Normaal heb ik een aantal vergaderingen, maar die kan ik gelukkig via de computer volgen in mijn tuin. Zo was er tijd om tussendoor de evolutie van de eclips te volgen." 

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Maar ook in de rest van onze provincie waren er heel wat kijklustigen. Bij volkssterernwacht Mira in Grimbergen was een school van nieuwkomers op bezoek. Zij keken niet alleen samen naar de zonsverduistering, maar leerden intussen ook heel wat nieuwe termen over het natuurfenomeen.

Voor de leerlingen van het vierde leerjaar van  basisschool Prinsenhof in het centrum van Grimbergen, was de eclips het hoogtepunt van een week les over de gedeeltelijke zonsverduistering. Zij waren erg onder de indruk van het schouwspel.  "Het is héél cool, dit heb ik nog nooit in mijn leven gezien", klonk het op de speelplaats. 

De volgende zonsverduistering die écht de moeite waard wordt, vindt plaats op 12 augustus 2026. Dan zal zo'n 90 procent van de zon bedekt zijn boven ons land. De reportage van de burgemeester kan je hieronder herbeluisteren. 

Radio 2

Meest gelezen