SOS Wilde Dieren -  Egel met verwondingen door corynebacterie

Bacterie bij egels zorgt voor drukte in opvangcentrum: "Per dag gemiddeld 7 zieke egels binnengebracht"

Bij opvangcentrum SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen moeten er veel egels worden verzorgd, vooral mannetjes dan. Ze hebben allen gelijkaardige symptomen, veroorzaakt door de corynebacterie. Samen met de faculteit dierengeneeskunde van Universiteit Gent wordt gezocht naar de oorzaak van de bacterie. "Het is nog altijd een raadsel waar ze de wonden oplopen", zegt Nancy Van Lieferinge, centrumverantwoordelijke van SOS Wilde Dieren. 

De corynebacterie zorgt voor veel leed bij egels, dat merken ze bij opvangcentrum SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen. De egels hebben allen hetzelfde ziektebeeld, maar de oorzaak van de bacterie is nog een mysterie. "De egels hebben dezelfde symptomen", geeft Nancy Van Lieferinge, centrumverantwoordelijke van SOS Wilde Dieren, mee. "Ze hebben korstvorming op de neus, kleine wondjes achter de oren en opgezwollen tot opengebarsten poten door de etter. "

We zien soms gruwelijke beelden van egels die de helft van hun gezicht zijn kwijtgeraakt

Nancy Van Lieferinge, centrumverantwoordelijke SOS Wilde Dieren

In kaart brengen

Om de invloed van de corynebacterie beter te begrijpen, werken verschillende opvangcentra samen met professor An Martel, van de Gentste faculteit Dierengeneeskunde. "Zij neemt stalen van de zieke egels, om hun bacteriestammen te analyseren", legt Van Lieferinge uit. "Ook de verwondingen en waar ze voorkomen, worden onderzocht." Momenteel worden locatiegegevens verzameld, waar in Vlaanderen egels last hebben van de bacterie. "In Limburg en regio Gent komt het het meeste voor, aan de kust helemaal niet en in Antwerpen in beperkte mate. Dat alles in kaart brengen is belangrijk."

Lees verder onder de foto 

SOS Wilde Dieren -  Verzorging egel

Dringend hulp nodig

De verwondingen van de egels zijn vaak zo heftig dat ze intensieve verzorging vragen. "Ze moeten elke dag medicatie krijgen en hun wonden moeten proper gehouden worden", geeft Van Lieferinge mee. "Het etter stinkt enorm, dus het is veel kuiswerk. In totaal zijn er hier nu een 30-tal egels en het proces van genezing is heel lang." Om alles te kunnen bolwerken, lanceerde SOS Wilde Dieren een oproep op sociale media om de egels mee te helpen verzorgen. "Het is een druk seizoen, ook door de jonge vogels die om het halfuur eten moeten krijgen, dus we komen zeker handen te kort. Maar we doen er alles aan om de egels terug te kunnen vrijlaten."

Meest gelezen