Videospeler inladen...

Staat CD&V achter afschaffen opkomstplicht verkiezingen? Coens laat duidelijke stilte vallen in "De afspraak op vrijdag"

CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft een opvallende stilte laten vallen toen het in “De afspraak op vrijdag” ging over het standpunt van zijn partij over de afschaffing van de opkomstplicht bij de lokale verkiezingen. Coens laat nog in het midden of de CD&V-fractie in het Vlaams Parlement de afschaffing zal steunen, hoewel dat in het regeerakkoord is overeengekomen.

De Vlaamse regering heeft een week geleden de hervorming van de lokale verkiezingen goedgekeurd. De opvallendste verandering: de opkomstplicht voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen wordt afgeschaft. Bij de lokale verkiezingen van 2024 zal je dus niet meer moeten gaan stemmen.

Coalitiepartners N-VA, Open VLD en CD&V waren de hervorming al overeengekomen in het Vlaamse regeerakkoord dat ze in 2019 sloten. N-VA en Open VLD willen de lokale opkomstplicht al langer weg. Bij CD&V ligt dat nog gevoelig, zo bleek nog maar eens duidelijk toen het onderwerp ter sprake kwam in “De afspraak op vrijdag”, waarin CD&V-voorzitter Joachim Coens deze week te gast was.

Enerzijds anderzijds

Tijdens de uitzending stak Coens niet onder stoelen of banken dat hij een koele minnaar is van het plan om de opkomstplicht af te schaffen. Tegelijk was zijn antwoord er één uit de partijtraditie van enerzijds-anderzijds.

Enerzijds gaf Coens toe dat het voor hem persoonlijk, maar ook voor vele partijgenoten én zelfs voor zijn partij geen goede keuze is geweest. “We hebben in het partijbestuur en ook publiek klaar en duidelijk gezegd dat het zeker ons standpunt niet is en dat we vinden dat het jammer is dat de opkomstplicht verdwijnt.”

Er zijn misschien wel elementen om het regeerakkoord te herzien.
CD&V-voorzitter Joachim Coens

Anderzijds merkte Coens op dat het sluiten van een regeerakkoord altijd een kwestie van geven en nemen is. Op de vraag of de CD&V-fractie de hervorming van de lokale verkiezingen in het Vlaams parlement zal goedkeuren, antwoordde Coens dat er een regeerakkoord is. 

Al liet de CD&V-voorzitter ook daar een opening: “Er zijn misschien wel elementen om het regeerakkoord te herzien; het is ook geschreven voor coronatijd”, merkte Coens op. “Dus er zijn wel een aantal issues die daartoe aanleiding geven, ook budgettair, maar ik laat het aan de fractie over.”

Stilte

Ten slotte vroeg mede-studiogast Walter Zinzen zich af of volksvertegenwoordigers het niet aan hun kiezers verplicht zijn om hun eigen standpunt in te nemen en niet blind het partijstandpunt te volgen. “Het kan toch niet: als je van iets overtuigd bent, stem je toch volgens je overtuiging!”, wond de oud-VRT-journalist zich op.

Daarop volgde een stilte van wel drie seconden op de televisie, gevolgd door een knikje van Coens richting presentator Ivan De Vadder. “Ik denk dat we het debat kunnen rekken, maar we weten wat er aan de hand is”, besloot Coens na de tastbare stilte in de studio.

Bekijk hier het bewuste stiltefragment uit “De afspraak op vrijdag”:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het volledige gesprek over de opkomstplicht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen