Het dialect in Temse: "mottevijver" is een vlinder en "pomkoek" betekent peperkoek 

Wekelijks zoekt Radio 2 Oost-Vlaanderen leuke en opvallende dialectwoorden uit de provincie. Burgemeester van Temse Luc De Ryck (CD&V) en zijn kennis van het lokale dialect werden vandaag getest. Dat bleek iets moeilijker dan verwacht, maar taalexperte Veronique De Tier stelt gerust: "Sommige van de woorden verdwijnen stilletjesaan uit de actieve omgangstaal." 

"Smots kende de burgemeester niet, maar het wordt in de streek wel gebruikt om een pannenlap te benoemen", legt veronique De Tier van het Instituut van de Nederlandse taal, uit. "Het staat in de database van de Zuidelijk-Nederlandse dialecten en komt van de stam smodden, wat verwant is aan het woord modder." Maar De Ryck had nog nooit van het woord gehoord in Temse. "Het speelt voor mij geen rol, maar ik ga het toch eens opzoeken in het dialectenwoordenboek van Joos", geeft hij mee. 

Beluister het gesprek met Radio 2 Oost-Vlaanderen hieronder en/of lees verder:

James Arthur Photography

De uitspraak "met zijn kodde loteren" zorgde voor twijfel en verwarring bij burgemeester De Ryck. "De herkomst is onbekend", zegt De Tier. "Loteren komt wellicht van leuteren, wat we kennen in de betekenis van praten en babbelen. Maar het kan ook buigen betekenen." Uiteindelijk kon De Ryck de juiste uitleg geven: "Het betekent kwispelen met de staart."

Tenennijper is libel in het Temses dialect

Veronique De Tier, taalexperte bij het Instituut voor de Nederlandse Taal

Maar de burgemeester van Temse haalde toch een 8 op 10.  De Ryck is dus op de hoogte van zijn lokale dialect. "Ik ben al 30 jaar burgemeester en ben hier in de streek opgegroeid, dus ik word verondersteld het dialect te kunnen gebruiken", vertelt hij. "Waar het kan en waar het hoort, spreek ik in het Temses dialect."

kasto80

Meest gelezen