China wapent zich met nieuwe wet tegen westerse sancties, "Europese bedrijven lopen nog meer gevaar"

Het Chinese parlement heeft een nieuwe wet goedgekeurd die het land moet wapenen tegen westerse sancties. De wet biedt de regering een juridisch kader om tegenmaatregelen te nemen. Net nu is er een nieuw rapport van Amnesty International over foltering van de Oeigoerse minderheid in China, de reden voor veel westerse sancties.

China kondigde het initiatief al eerder aan, onder meer nadat de Verenigde Staten hun zwarte lijst met Chinese bedrijven vorige week hadden uitgebreid. In die Chinese bedrijven mogen Amerikanen niet meer investeren. China reageerde toen dat het zijn bedrijven zal beschermen.

De nieuwe wet biedt de Chinese regering een juridisch kader om tegenmaateregelen te nemen als westerse landen nieuwe sancties invoeren tegen Chinese burgers of bedrijven. Zo kunnen de eigendommen van mensen of bedrijven die sancties invoeren tegen China verzegeld, in beslag genomen en bevroren worden.

De Europese Unie heeft al bezorgd gereageerd op de nieuwe wet. Die zou Europese bedrijven in China in een nog moeilijkere situatie kunnen brengen, vreest men. Bedrijven die de Amerikaanse sancties volgen, riskeren zo Chinese represailles en omgekeerd. Ook de snelheid waarmee de wet is aangenomen en het gebrek aan transparantie erover, baart de EU zorgen.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de wederzijdse sancties zijn niet nieuw, maar de nieuwe wet toont wel aan dat de relatie met het Westen enorm gespannen is. Op de G7-top die vandaag en de komende dagen plaatsvindt, zal die gespannen relatie met China ook aan bod komen. De Amerikaanse president Joe Biden wil de democratische landen in de wereld verenigen tegen China.

Amnesty wil VN-onderzoek naar Oeigoeren in China

Westerse sancties tegen China zijn onder meer een gevolg van de manier waarop China met de Oeigoeren omgaat. Dat is een moslimminderheid in het westen van het land. China sluit Oeigoeren op in wat het zelf "heropvoedingskampen" noemt.

Uit een nieuw rapport van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International moet opnieuw blijken dat die Oeigoeren in die kampen massaal gefolterd en gehersenspoeld worden. De kampen zouden ook steeds strenger bewaakt worden door een geavanceerd hoogtechnologisch controlesysteem. Amnesty verzamelde getuigenissen van meer dan 50 ex-gevangenen.

China blijft alle aantijgingen over de kampen echter ontkennen. Amnesty roept de Verenigde Naties op om een onderzoek naar de "strafkampen" te starten, want deze getuigenissen zijn volgens Amnesty maar het topje van de ijsberg. 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen