Archiefbeeld: Jeffrey Toobin.
2018 Invision

CNN-gezicht Jeffrey Toobin keert terug na masturbatie-incident op Zoom: "Idioot en onverdedigbaar"

Zowat 8 maanden nadat hij zichzelf al masturberend te kijk had gezet tijdens een Zoom-vergadering met collega's is CNN-analist Jeffrey Toobin weer op het scherm verschenen. Anker Alisyn Camerota had de weinig benijdenswaardige taak gekregen om Toobin te herintroduceren. Haar openingsvraag was er dan ook niet naast: "Wat was je verdomme aan het denken?"

En plots zat hij daar weer, Jeffrey Toobin, om op CNN over de Californische wapenwet te praten. Toobin (61) is een bekende Amerikaanse advocaat, blogger, schrijver en analist voor CNN. Tot 8 maanden geleden schreef hij ook voor het magazine The New Yorker, maar daar werd hij ontslagen. Dat gebeurde nadat hij tijdens een korte pauze in een Zoom-gesprek met collega's van The New Yorker en radiostation WNYC in beeld had zitten masturberen.

Bij CNN was Toobin sindsdien geschorst. Anker Alisyn Camerota kon dan ook niet anders dan eerst zijn ietwat verrassende terugkeer aankaarten. "Ik zal het samenvatten, ik zal de eer op mij nemen", lachte ze wat groen, waarna ze de hierboven beschreven feiten nog eens op een rij zette. Om vervolgens talkshowhost Jay Leno te citeren, toen die in 2005 acteur Hugh Grant kon interviewen over een pijnlijk voorval met een prostituee: "Wat was je verdomme aan het denken?"

"Klaarblijkelijk dacht ik toen niet goed en veel na", reageerde Toobin. "Ik dacht niet dat ik nog in het gesprek zat. Ik dacht niet dat mensen mij konden zien. Ik dacht dat ik het Zoom-gesprek had uitgezet. Nu, dat is geen verdediging. Het was enorm idioot en onverdedigbaar."

"Ik heb de afgelopen 7 maanden geprobeerd een betere mens te worden. Ik ben in therapie gegaan, heb wat gemeenschapsdienst proberen te doen, heb in een voedselbank gewerkt, heb aan een nieuw boek gewerkt. Ik probeer de mens te worden die mensen weer kunnen vertrouwen.

"Geen politicusexcuses"

Toobin zegt dat hij met zijn collega's bij The New Yorker heeft gesproken en dat die "geshockeerd" en "ontzet" waren. "Ik ben mij sindsdien beginnen verontschuldigen, zowel publiek en privé." 

Mensen kunnen claimen wat ze willen, maar ik denk niet dat er nog meer over mij zal opduiken

CNN-analist Jeffrey Toobin

Hij benadrukt ook dat hij geen "politicusexcuses" wil uiten. "De 'sorry dat jij beledigd bent': dat is precies wat ik niet heb willen doen. Ik probeer oprecht en in alle ernst te zeggen hoeveel spijt ik heb, tegenover mijn vrouw en familie, tegenover de mensen in het Zoom-gesprek, tegenover mijn voormalige collega's bij The New Yorker, tegenover mijn - gelukkig nog - huidige collega's bij CNN en tegenover de mensen die mijn werk gelezen hebben en mij gezien hebben op CNN en die dachten dat ik een betere mens was. Dus ik heb veel opnieuw op te bouwen."

Bij The New Yorker kreeg Toobin zoals gezegd de bons, maar niet bij CNN. Het leek daarom even alsof Camerota nog een bonusvraag van de juridische dienst had klaarliggen: "Dus er zullen hierna geen verrassingen meer opduiken?" Toobin verzekerde haar van niet. "Ik weet ook welke reacties ik mag verwachten op sociale media. Ik hoop dat ze op z'n minst gemengd zullen zijn. Mensen kunnen claimen wat ze willen, maar ik denk niet dat er nog meer over mij zal opduiken."

Meest gelezen