Coronablog - Minder dan 300 patiënten op intensieve zorg, ziekenhuizen mogen naar fase 0

De ziekenhuizen in ons land mogen overschakelen op "fase nul" van de coronabestrijding. Dat kan omdat er nu minder dan 300 patiënten op intensieve zorg liggen. Volg alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minder dan 300 patiënten op intensieve zorg: ziekenhuizen mogen naar fase 0

De ziekenhuizen in ons land mogen overschakelen op "fase nul" van de coronabestrijding. Dat wil zeggen dat ze weer volledig normaal mogen werken. Voor "fase nul" mag maximaal 15 procent van de bedden op intensieve zorg bezet zijn met coronapatiënten. 

Het aantal patiënten met corona op intensieve is vandaag gedaald tot minder dan 300, al zullen die cijfers pas morgen officieel worden bekendgemaakt. Die 300 is lager dan de bewuste 15 procent. 

De ziekenhuizen moeten wel binnen de 48 uur weer kunnen opschalen indien nodig. Ook vorige zomer zijn de ziekenhuizen naar "fase 0" gegaan. 

"De druk op de ziekenhuizen is nog het hoogst in Antwerpen, Brussel en Henegouwen. Daar zullen we kijken wat de evolutie de volgende weken is. Wat ook heel belangrijk is, is dat dit heel goed nieuws is voor de mensen van wie we zorg hebben moeten uitstellen. Die kunnen nu opnieuw opgenomen worden", zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro.

Europees coronapaspoort nu officieel goedgekeurd door lidstaten

Het is nu officieel: wie volledig gevaccineerd is of genezen van corona, kan vanaf 1 juli zonder bijkomende test of quarantaine reizen in de Europese Unie. De Europese landen zijn het erover eens geraakt om het fameuze coronapaspoort (officieel: coronacertificaat) goed te keuren, en hun reisregels op elkaar af te stemmen. Je zal met een coronacertificaat ook vrij kunnen reizen als je een negatieve test aflegt. De afspraak is niet juridisch afdwingbaar en landen kunnen wel nog altijd zelf reisrestricties opleggen (als ze plots rode zone zouden worden, bijvoorbeeld).

Minderjarigen van wie de ouders volledig gevaccineerd zijn en met een coronapaspoort reizen, moeten niet in quarantaine. Reizigers vanaf 12 die niet volledig gevaccineerd zijn, zullen getest moeten worden tenzij ze uit een groene zone komen. 

Er zullen deze zomer ook meer zones groen kleuren, want de drempelwaarden die bepalen welke kleur een land krijgt, worden aangepast. Het aantal besmettingen daalt ook fors in de hele EU. 

CureVac wil volgende week uitsluitsel geven over timing vaccin

CureVac gaat volgende week communiceren over de timing van zijn vaccin tegen COVID-19. De voorbije dagen doken er berichten op dat die goedkeuring pas voor augustus zou zijn, dus twee maanden later dan oorspronkelijk voorzien. Maar volgens Pierre Van Damme, die betrokken is bij de studie in ons land, kan CureVac die vertraging niet bevestigen. 

"Ze reageren zelf verrast op die berichten. Volgende week hebben ze een vergadering van hun expertengroep, pas dan zal er zekerheid zijn en zullen ze communiceren", zegt de Belgische vaccinoloog vrijdag.

Als de studieresultaten bevredigend zijn, is een goedkeuring in juli nog mogelijk. In mei liet CureVac al weten dat er "geen enkel veiligheidsprobleem" werd vastgesteld met zijn kandidaat-vaccin. Dat is net als de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna gebaseerd op mRNA-technologie. Er lopen verschillende studies met proefpersonen, waaronder ook in ons land.

CureVac is een Duits bedrijf. Het vaccin zou vooral in Duitsland van belang zijn om de vaccinatiestrategie vooruit te helpen. Maar de gezondheidsminister van Baden-Württemberg verklaarde deze week in lokale media dat er complicaties zijn en hij het vaccin pas in augustus verwacht. De Europese Commissie heeft een contract afgesloten met CureVac voor de aankoop van 405 miljoen dosissen.

Vlaams minister Beke roept twintigers op zich aan te melden op vaccinatiereservelijst QVAX

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) roept twintigers op om zich op QVAX, de reservelijst voor de coronavaccinaties, te zetten. Omdat de meeste dertigers hun vaccinatie-uitnodiging intussen gekregen hebben en zij dus van de reservelijst verdwijnen, kunnen de jongeren zo sneller aan de beurt komen. 

Lees hier meer:

EMA geeft geblokkeerde vaccins van Johnson & Johnson niet vrij

De geblokkeerde loten van het coronavaccin van het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson worden niet vrijgegeven. Dat zegt het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Er wordt niet meegedeeld om hoeveel loten het precies gaat. Eerder was sprake van "miljoenen geblokkeerde dosissen". De dosissen moeten worden vernietigd.

In de Verenigde Staten gebeurde er in april in een vaccinfabriek in Baltimore een menselijke fout waarbij het vaccin van Johnson & Johnson gecontamineerd werd met ingrediënten van het vaccin van AstraZeneca (dat in dezelfde fabriek wordt gemaakt).  Volgens de New York Times besliste de FDA intussen dat 60 miljoen dosissen van het Johnson & Johnson-vaccin - die geproduceerd werden in die periode in Baltimore - moeten worden vernietigd. 

De EMA zegt dat deze loten niet bestemd waren voor de Europese markt. "Gebaseerd op de beschikbare informatie, zijn de loten in de EU niet getroffen door deze kruisbesmetting. Maar uit voorzorg en om de kwaliteit van de vaccins te verzekeren, hebben de toezichthoudende autoriteiten aanbevolen om de loten waarvan de actieve substantie rond hetzelfde moment van de contaminatie werden geproduceerd, niet vrij te geven."

EMA verzekert al het mogelijke te doen om de voorraden veilig te stellen en de gevolgen van een eventuele vertraging bij de levering van dit vaccin te verzachten. Europa had normaal 55 miljoen Johnson & Johnson-vaccins moeten ontvangen tegen eind deze maand, maar het zullen er dus een pak minder zijn. De precieze gevolgen voor de vaccinatiecampagne zijn nog niet duidelijk. Van het Johnson & Johnson-vaccin is slechts één dosis nodig om voldoende beschermd te zijn tegen COVID-19 en dus is het bijzonder geschikt voor moeilijk bereikbare groepen.

Mensen met zeldzame aandoening capillairleksyndroom mogen geen AstraZeneca meer krijgen

Mensen die lijden of ooit geleden hebben aan het zeldzame capillairleksyndroom mogen niet meer ingeënt worden met het coronavaccin van Astra Zeneca. Dat heeft het Europees geneesmiddelenagentschap EMA beslist, en de waarschuwing komt voortaan ook op de bijsluiteter van het vaccin. De reden is dat het vaccin in enkele gevallen lekkages kan veroorzaken in de haarvaten, dat zijn de kleinste bloedvaten in ons lichaam.

Het capillairleksyndroom is een zeldzame aandoening, waarbij vocht en eiwitten lekken uit kleine bloedvaten en terechtkomen in nabijgelegen weefsels. Daardoor krijgen patiënten last van zwellingen, lage bloeddruk, en een tekort aan bepaalde eiwitten in het bloed. Het EMA onderzocht tot nu toe zes gevallen van mensen die het syndroom ontwikkelden na een vaccinatie met het Astra Zeneca vaccin. Drie van hen hadden eerder al last gehad van de ziekte.

"Vaccinatiekampioen" Chili voert opnieuw lockdown in in en rond hoofdstad Santiago

Vanaf zaterdag gaat de hoofdstedelijke regio van Santiago opnieuw in lockdown. In de hoofdstedelijke regio woont ongeveer de helft van de Chileense bevolking. Chili kent opnieuw veel coronabesmettingen, ondanks een vrij hoge vaccinatiegraad. Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen is in de voorbije twee weken met 17 procent toegenomen, in de hoofdstedelijke regio zelfs met 25 procent. In die regio is 98 procent van de capaciteit op de afdelingen intensieve zorg ingenomen.

Chili is nochtans de vaccinatiekampioen in Latijns-Amerika en bij de koplopers in de wereld. 45 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd, van de 18-plussers 57 procent. Toch kon dat niet voorkomen dat de besmettingen opnieuw toenemen. Volgens medische experten komt dat onder meer omdat er enige tijd nodig is voor die vaccins volledig doeltreffend zijn. Meer dan 70 procent van de mensen die tussen woensdag en donderdag positief testten, blijkt nog niet volledig gevaccineerd te zijn. Meer dan 70 procent was ook jonger dan 49.

Ook een zekere lockdownmoeheid speelt naar verluidt een rol, waardoor mensen losser worden in het volgen van de regels. Maar er gaan ook besmettelijkere varianten rond in Chili, waaronder in de eerste plaats de gevaarlijke P1-variant, afkomstig uit Brazilië. Niet alle vaccins zouden daar even goed tegen bestand zijn. Hoe erg de situatie momenteel ook is, zonder de vaccins zou Chili nog veel slechter af zijn, zeggen experts.

Binnen een week kan ons land opnieuw oranje kleuren op Europese kaart met coronabesmettingen

De gunstige trend in de coronacijfers blijft aanhouden, en als die trend zich doorzet, zakken we binnen de week onder de drempel van 150 besmettingen per 100.000 inwoners berekend over twee weken. "Dat wil zeggen dat België dan opnieuw oranje kan kleuren op de kaart van Europa, na maanden van rode kleur."

Veilig supporteren voor Rode Duivels tijdens EK Voetbal? Sciensano geeft tips

Indiase variant wint stilaan terrein: "Die zal uiteindelijk de competitie met de andere varianten winnen"

"De Indiase variant wint stilletjesaan meer terrein", zegt viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van Sciensano over de coronacijfers. "Vorige week stond die voor 1,3 procent van alle besmettingen, deze week voor 3,9 procent. Het ziet er dus naar uit dat die de competitie met andere varianten zal winnen."

De Britse variant blijft dominant met 82 procent van alle besmettingen. De Zuid-Afrikaanse variant blijft zeldzaam, met slechts 1,3 procent van alle besmettingen. De Braziliaanse variant blijft eerder stabiel rond de 9 procent.

"Varianten komen en gaan", zegt Van Gucht. "De variant die een klein voordeel heeft op andere varianten, bijvoorbeeld door een iets hogere besmettelijkheid of een iets betere ontsnapping aan de immuniteit, wint de competitie. Die variant zal meestal de epidemiologische ruimte innemen. De grootte van die ruimte bepalen we evenwel wel zelf, door ons gedrag. Niet de varianten, maar wijzelf bepalen de curve."

Meest gelezen