Videospeler inladen...

Vaccins werken, blijkt uit Sciensano-studie: nog heel weinig covidinfecties bij wie 2 prikken heeft gehad

De vaccins tegen het coronavirus blijken uitstekend te werken. Dat blijkt uit een nieuwe studie van gezondheidsinstituut Sciensano bij ingeënte Belgen. Wie volledig gevaccineerd is tegen het coronavirus, raakt amper nog besmet. En bij meer dan twee derde van de mensen die toch besmet worden, duiken er geen symptomen op. 

Sinds het begin van de COVID-19-vaccinatiecampagne volgt Sciensano infecties bij volledig gevaccineerde personen, de zogenoemde “doorbraakinfecties”, van dichtbij op.  Op een totaal van 1.421.067 volledig gevaccineerde personen liepen niet meer dan 3 op de 1.000 mensen een coronabesmetting op. 

Bovendien had van die kleine groep besmette mensen ruim 2 op de 3 geen symptomen. Als ze besmet raakten, werden ze er dus niet ziek van. Die cijfers tonen dat de vaccins al bij al zeer goed beschermen tegen het coronavirus.  

3 op de 1.000

Door het COVID-19-vaccinatieregister te koppelen aan de databank van de COVID-19-testresultaten, konden wetenschappers van Sciensano 4.526 doorbraakinfecties identificeren. Dit betekent dat slechts 0,32% van de mensen die als volledig immuun worden beschouwd - dat is dus iets meer dan 3 mensen op de 1.000 - positief hebben getest op COVID-19. 

De studie toont duidelijk aan dat volledig gevaccineerde personen veel minder vatbaar zijn voor een coronabesmetting

Aanvullend daarop vonden ze bijvoorbeeld in de laatste twee weken van mei 2021 slechts 652 doorbraakinfecties op een totaal van 27.979 nieuwe COVID-19-infecties. Doorbraakinfecties vertegenwoordigen dus slechts 2,33% van alle infecties die in deze periode zijn geregistreerd. Dat toont duidelijk aan dat volledig gevaccineerde personen veel minder vatbaar zijn voor een coronabesmetting.

Nauwelijks symptomen

Voor een aanzienlijk deel (74%) van de doorbraakinfecties was informatie over symptomen beschikbaar. Daaruit blijkt dat 68,1% van de betrokkenen geen symptomen vertoonde die leken op COVID-19 op het moment dat ze gecontacteerd werden voor contactopvolging. De meerderheid van de vastgestelde doorbraakinfecties werd toevallig ontdekt tijdens het testen op COVID-19 omwille van andere redenen dan ziekte (reizen, hoogrisicocontact, screening). Doorbraakinfecties zijn al zeldzaam en het risico op een symptomatische ziekte na vaccinatie is nog kleiner.

"Ook in de ziekenhuizen zien we dat volledig gevaccineerden zelden opgenomen worden", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Ze vertegenwoordigen maar iets meer dan 1 procent van alle opnames."

Bekijk hier de toelichting van Van Gucht tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum:

Videospeler inladen...

Sciensano zegt doorbraakinfecties verder van nabij op te volgen. Het gezondheidsinstituut voert ook bijkomende analyses uit om de risicofactoren van deze infecties te achterhalen. Zo wil het te weten komen of doorbraakinfecties bijvoorbeeld vaker voorkomen bij bepaalde bevolkingsgroepen en of ze verschillen naargelang het type toegediende vaccins of de betrokken virusvariant. Bij de symptomatische gevallen van doorbraakinfecties onderzoekt Sciensano ook nog de ernst van de ziekte en in welke mate die verschilt van COVID-19 bij niet-gevaccineerde mensen.

Meest gelezen