Is minister Demir "wat te voortvarend geweest" over PFOS-zaak? Jambon: "Er is geen onenigheid tussen ons geweest"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei vanmorgen dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wat te voortvarend is geweest toen ze eergisteren in het Vlaams Parlement zei dat een parlementaire onderzoekscommissie over de PFOS-affaire in Zwijndrecht een goede zaak zou zijn. Na de bijeenkomst van de Vlaamse regering lijken de plooien in elk geval weer gladgesteken en ontkent de Vlaamse minister-president "krachtig" dat er onenigheid zou zijn tussen hem en Demir.

Een redelijk ongeziene demarche van minister Zuhal Demir (N-VA) van afgelopen woensdag heeft tot strubbelingen in de Vlaamse regering geleid. "De demarche van minister Demir in het Vlaams Parlement was niet doorgesproken", zei minister-president Jan Jambon (N-VA) aan het begin van de Vlaamse regering vanmorgen. "Ze is in deze wat te voortvarend geweest."

Waarover gaat dit?

De PFOS-verontreiniging door de chemische fabriek van 3M in Zwijndrecht kwam letterlijk aan de oppervlakte door de graafwerken voor de Oosterweelverbinding. PFOS is een giftige en niet afbreekbare chemische stof en kan leiden tot verhoogde cholesterol en kanker.

In de bodem rond de fabriek zitten enorm hoge concentraties PFOS die heel ver boven de toegestane normen liggen. Saneren van de vervuilde grond lijkt zo goed als onmogelijk en is vooral erg duur.

Het probleem is al een tijdje bekend, maar blijkbaar heeft het (te) lang geduurd voor allerlei instanties zich hebben gerealiseerd hoe groot het milieuprobleem wel is.

Jambon herinnerde eraan dat er al afspraken waren gemaakt in de Vlaamse regering over de aanstelling van een opdrachthouder. 

"Debatten over het verleden moeten we overlaten aan het parlement", aldus Jambon. "We staan altijd ten dienste van het parlement met onze medewerking."

Die demarche is voor mij toch redelijk onbegrijpelijk

Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open VLD)

Viceminister-president Bart Somers (Open VLD) was veel scherper. "Wat mij in dit verbaast, is dat collega Demir al anderhalf jaar bevoegd minister is. Gedurende dat anderhalve jaar is er in de regering nooit aangekaart dat dit een ernstig dossier is. Ook in het parlement is daar steeds op een rustgevende manier op geantwoord."

"Die demarche is voor mij toch redelijk onbegrijpelijk", zei Somers nog. "We hebben daarover vorige week nog gepraat en er was toen geen enkel signaal van collega Demir dat er een ernstig probleem was." Somers vindt haar demarche om voor een onderzoekcommissie te pleiten vooral onbegrijpelijk omdat Demir al anderhalf jaar bevoegd minister is. 

Voortvarend? Na 20 jaar?

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

Ook viceminister-president Hilde Crevits - bevoegd voor Leefmilieu in de periode 2007-2009 - was duidelijk "not amused". "Wat mij toch van het hart moet, is dat mevrouw Demir straks twee jaar minister is en in onze Vlaamse regering op geen enkele moment dit dossier heeft geproblematiseerd." 

Zelf houdt Zuhal Demir vol dat het voor haar gaat over de essentie van de zaak: de volksgezondheid. Dat ze voortvarend zou zijn geweest, wuift ze weg. "Voortvarend? Na 20 jaar?"

Maar een goed gesprek kan wonderen verrichten. "Ondertussen zagen we in de pers dat er precies onenigheid tussen ons tweeën zou zijn", sluit Jambon de rangen na afloop van de ministerraad. "Dat wil ik met alle kracht ontkennen."

"Ik ben in elk geval heel blij dat we alle elementen gaan uitzoeken en dat we ervoor gaan zorgen dat er heel goede antwoorden zijn", besluit Demir. Het is nu uitkijken van wie die goede antwoorden zullen komen. Hoe dan ook houdt de Vlaamse regering maandag een extra ministerraad over de PFOS-affaire, in aanwezigheid van afvalstoffenmaatschappij OVAM. "OVAM wordt uitgenodigd om uit te leggen hoe zij de afgelopen twintig jaar met dit dossier is omgegaan", is te horen bij het kabinet van Demir.

Bekijk hieronder een verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Ik zie ministers die meer bezig zijn met hun eigen vel te redden dan met de volksgezondheid", zei fractieleider Chris Janssens van Vlaams Belang vanavond in "Terzake". Hij wil dat de kwestie van de PFOS-verontreiniging bij hoogdringendheid behandeld wordt in het Vlaams Parlement. Fractieleider Björn Rzoska (Groen) sluit zich daar volmondig bij aan.  Bekijk hier het volledge gesprek met hen beiden in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen