Ecotunnel in Diepenbeek helpt dieren E313 over te steken

De tunnel onder de E313 in de Brugstraat in Diepenbeek is nu officieel een ecotunnel. Het verkeer kan er nog steeds doorrijden, maar er is nu ook een afgeschermde doorgang voor dieren. Op die manier kunnen ze hun leefgebied vergroten en veilig de autosnelweg oversteken.

Het gemeentebestuur van Diepenbeek maakte samen met Natuurpunt en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren een gecombineerde ecotunnel van de bestaande tunnel onder de E313. "De auto's kunnen nog steeds door de tunnel rijden maar van de parkeerplaatsen voor vrachtwagens aan weerskanten van de tunnel, hebben we nu stroken voor wilde dieren gemaakt", zegt Richard Vuurstaek van Natuurpunt. Die zogenoemde "faunastroken" zijn passages van 46 meter lang waarlangs dieren zich van de ene kant van de autosnelweg naar de andere kant kunnen verplaatsen.

Oversteekplaats voor dassen

"Veel dieren, zoals vleermuizen, vermijden de autosnelweg", zegt Vuurstaek. "Ze kunnen er makkelijk  overvliegen maar kiezen liever voor een donkere tunnel." Maar ook de das kan de ecotunnel goed gebruiken. Momenteel leeft het dier enkel ten zuiden van de E313. "De autosnelweg is echt een barrière voor de dassen. Door de tunnel kunnen ze hun leefgebied vergroten en zich ook aan de andere kant van de E313 verspreiden", vertelt Vuurstaek.

(Lees verder onder de foto)

De gecombineerde ecotunnel werd vandaag officieel geopend.

Ook insecten en andere kleine zoogdieren zoals wezels of konijnen zullen de faunastroken gebruiken. "De dieren zullen echt begeleid worden naar de tunnel", zegt Vuurstaek. "De buurtbewoners kunnen kleine landschapselementen in hun tuin plaatsen waardoor de dieren de tunnel makkelijk vinden."

Dat de dieren de tunnel vinden, is intussen duidelijk. De das werd al aan de andere kant van de E313 gespot.

Meest gelezen