Europese geneesmiddelenautoriteit laat geblokkeerde vaccins van Johnson & Johnson vernietigen

De geblokkeerde loten van het coronavaccin van Johnson & Johnson worden niet meer vrijgegeven en moeten worden vernietigd. Dat blijkt uit een persbericht van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA. Er wordt niet meegedeeld om hoeveel loten het precies gaat.

Waarover gaat het?
Eind maart raakte bekend dat er een probleem opgedoken was in een fabriek in Baltimore, in de Verenigde Staten, waar vaccins voor zowel AstraZeneca als Johnson & Johnson geproduceerd werden. Het was een fabriek van Emergent Biosolutions, een onderaannemer van Johnson & Johnson. Door een menselijke fout werden ingrediënten van de twee verschillende vaccins door elkaar gehaald. Daardoor werden miljoenen doses onbruikbaar. De Amerikaanse overheid greep in. Johnson & Johnson kreeg de touwtjes in handen in de fabriek, waar geen vaccins van AstraZeneca meer geproduceerd mochten worden.

De EMA zegt in een persmededeling dat de loten uit de fabriek niet bestemd waren voor de Europese markt. "Gebaseerd op de beschikbare informatie zijn de loten in de EU niet getroffen door deze kruisbesmetting. Maar uit voorzorg en om de kwaliteit van de vaccins te verzekeren, hebben de toezichthoudende autoriteiten aanbevolen om de loten waarvan de actieve substantie rond hetzelfde moment van de contaminatie werd geproduceerd, niet vrij te geven", staat in het persbericht.

EMA verzekert al het mogelijke te doen om de voorraden veilig te stellen en de gevolgen van een eventuele vertraging bij de levering van het Johnson & Johnson-vaccin te verzachten. Europa had normaal 55 miljoen Johnson & Johnson-vaccins moeten ontvangen tegen eind deze maand, maar het zullen er dus een pak minder zijn.

Gevolgen voor vaccinatiecampagne nog niet duidelijk

De precieze gevolgen voor de vaccinatiecampagne zijn nog niet duidelijk. Van het Johnson & Johnson-vaccin is slechts een dosis nodig om voldoende beschermd te zijn tegen COVID-19 en dus is het bijzonder geschikt voor moeilijk bereikbare groepen.

Johnson & Johnson zelf zegt in een persbericht dat het in lijn met de beslissing van de EMA "bepaalde loten niet zal vrijgeven". Het bedrijf noemt echter geen aantallen. "We zullen blijven samenwerken met de gezondheidsautoriteiten rond de goedkeuring van bijkomende productie van de actieve substantie bij onze onderaannemer Emergent", staat nog in het persbericht.

Johnson & Johnson beklemtoont ook dat het zijn productie verder aan het opschalen is, onder meer in de Janssen-fabriek in Leiden. Naar verwachting zal die in juli klaar zijn, afhankelijk van goedkeuring van de regelgevende autoriteiten.

Wat in de VS?

Volgens de New York Times beslisten de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten (FDA) intussen dat 60 miljoen dosissen van het Johnson & Johnson-vaccin die geproduceerd werden in Baltimore, moeten worden vernietigd. Tien miljoen dosissen zouden wel vrijgegeven worden voor gebruik in de VS of voor export naar andere landen. Over de heropening van de fabriek van Emergent Biosolutions, die al twee maanden gesloten is, is volgens de New York Times nog geen beslissing genomen.

Meest gelezen