Ex-baas van de Mossad, Yossi Cohen in het midden.

Ex-baas Mossad insinueert Israëlische betrokkenheid bij aanvallen op Iraanse nucleaire sites

Yossi Cohen, de aftredende baas van de Israëlische geheime dienst, heeft in een televisie-interview zijn boekje opengedaan over de betrokkenheid van Israël in twee aanvallen op Iraanse nucleaire sites. Daarnaast ging het ook over de moord op een Iraanse kernwetenschapper. Cohen claimt niet expliciet de Israëlische verantwoordelijkheid, maar laat tussen de lijnen door heel wat uitschijnen over de geheime operaties van de Mossad. 

Gisteren verscheen Yossi Cohen, de aftredende baas van de Mossad, in het Israëlisch onderzoeksprogramma "Uvda". Journaliste Ilana Dayan interviewde Cohen over zijn carrière, de band met premier Netanyahu en vooral de acties tegen Israëls aartsrivaal Iran. Hoewel hij nooit expliciet de operaties van de Mossad heeft benoemd, beschouwen Israëlische en internationale media sommige passages in het gesprek als impliciete bekentenissen.

Interessant is vooral Cohens opmerking over de kerncentrale van Natanz, ten noorden van de stad Isfahan. In juli 2020 veroorzaakte een mysterieuze explosie gigantische schade aan het nucleaire complex. Iran beschuldigde Israël onmiddellijk. In april dit jaar was er een stroompanne na een ontploffing in het elektriciteitsnetwerk van een uraniumverrijkingsfaciliteit. Opnieuw wees Iran naar Israël voor deze "sabotage".

Wanneer de journaliste aan Cohen vraagt wat hij haar zou laten zien in Natanz, klinkt het antwoord als volgt: "De kelder, daar zijn de centrifuges geïnstalleerd. Vroeger draaiden ze, nu ziet de kelder er helemaal anders uit." Iran beschouwt de specifieke kennis van Cohen over de kerncentrifuges als een bekentenis van de Israëlische betrokkenheid in de zaak.

Vermoorde Iraanse wetenschapper

Ook de moord op de Iraanse wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh kwam aan bod tijdens het interview. Fakhrizadeh was een hoge functionaris in het Iraanse kernwapenprogramma. De man kwam vorig jaar in november om bij een aanslag. Volgens de journaliste die Cohen interviewde zat, de ex-baas van de Mossad "persoonlijk achter de campagne". Cohen besprak met haar de dreigementen van de Mossad ten opzichte van Iraanse kernwetenschappers. "Wanneer de wetenschapper van carrière wil veranderen en ons niet meer wil raken, dan geven we hen soms de kans."

Benjamin Netanyahu, premier van Israël, in 2018 voor "bewijsmateriaal" over Irans geheime kernwapenprogramma, dat Israël had weten te onderscheppen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen