De groepsfoto van de G7: de leiders van de rijkste zeven industrielanden plus de twee leiders van de Europese Unie.
2021 Getty Images

"Belangrijkste G7 ooit" wil wereld voorzien van vaccins, maar top gaat ook over China en belastingen voor multinationals

De G7-landen hebben de intentie om in de strijd tegen de coronapandemie minstens een miljard vaccindoses ter beschikking te stellen van arme landen. Dat liet de Britse premier Boris Johnson verstaan in Carbis Bay, in het Zuid-Engelse Cornwall, waar hij gastheer is op de top van de 7 rijkste industrielanden. Op de top zullen ook een strategie tegen China, de relaties met Rusland en een wereldwijde vennnootschapsbelasting besproken worden. 

Volgens de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, wordt dit de belangrijkste G7-top uit de geschiedenis. De Britse premier Johnson wil dat de wereld tegen 2022 gevaccineerd is. Hoe dat moet gebeuren, wordt het centrale thema op de G7-top vandaag en de komende dagen.

Johnson zelf kondigde al aan dat zijn land 100 miljoen vaccins zal geven. Ook Canada zou 100 miljoen vaccins schenken. Eerder had ook de Amerikaanse president Joe Biden aangekondigd dat de Verenigde Staten uiterlijk eind juni 2022 in totaal 500 miljoen vaccindoses zouden doneren.  

In het totaal wil de G7 een miljard vaccins bezorgen aan de arme landen. "Dat engagement is er", zei Johnson vooraf. Hoe dat moet gebeuren, is nu de vraag. De VS en Europa zitten daar niet op dezelfde lijn. De Amerikaanse president pleitte eerder al voor het opheffen van patenten, zodat armere landen zelf vaccins kunnen produceren. Maar Europa staat op dat punt op de rem.

De vaccinatiesnelheid en het aantal beschikbare vaccins verschilt wereldwijd enorm. Zo zal tegen deze zomer in westerse landen ruim de helft van de bevolking gevaccineerd zijn; in sub-sahara Afrika 1 procent. (De tekst gaat voort onder de video.)

BEKIJK: Wat is de G7? Deze video legt het uit in 1 minuut

Videospeler inladen...

De G7: meer dan vaccins alleen

Op de G7 zal vandaag en in het weekend niet alleen de vaccinatie in de wereld besproken worden, de top gaat over meer dan dat. China bijvoorbeeld. De Amerikaanse president wil de democratische landen in de wereld verenigen om een antwoord te bieden op de Chinezen, de grootste concurrent van de Verenigde Staten als wereldmacht op dit moment.

"We moeten bespreken over hoe we dit nooit meer mogen meemaken." De Britse premier Boris Johnson blikte op de G7-top vooruit naar de tijd na corona. Bekijk hier hoe hij zijn gasten ontving in Cornwall en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Deze top zal een tegenwicht tegen China proberen bieden, duidt Professor geopolitiek David Criekemans (UAntwerpen), wat betreft de waarden, de democratie en de rechtsstaat.

Daarnaast zal er zeker ook over Rusland gepraat worden. Biden heeft midden volgende week ook een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. En ook de wereldwijde vennootschapsbelasting staat op de agenda. Eerder kondigden de G7-landen al aan dat ze een wereldwijde vennootschapsbelasting van 15 procent willen invoeren voor multinationals. Dat voorstel zal nu verder worden besproken en allicht officieel bekrachtigd worden.

Of het ook uitgevoerd zal worden, is een andere vraag. Criekemans betwijfelt of het voorstel ook de onderhandelingstafel van de G20 zal overleven, de rijkste 20 industrielanden ter wereld. Volgens Criekemans blijft het allicht een "symbooldossier".

De G7-top in Cornwall is om meerdere redenen overigens een speciale top. Het is de eerste keer sinds augustus 2019 dat de top weer fysiek plaatsvindt. Vorig jaar was dat via videoconferentie. In die twee jaar zijn er in een aantal landen ook nieuwe regeringsleiders aan de macht gekomen, in Italië, Japan en natuurlijk de Verenigde Staten. Zij zullen elkaar dus voor het eerst ontmoeten op een G7. De top in Cornwall is ook de laatste van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Britse premier Johnson en de Amerikaanse president Biden zagen elkaar gisteren al tijdens een bilateraal gesprek.
AFP or licensors

Meest gelezen