Sally V

Geel zoekt vrijwilligers om graven te onderhouden: "Begraafplaats wordt park waar iedereen rust kan vinden"

De stad Geel zoekt vrijwilligers om enkele waardevolle graven te onderhouden op het Sint-Dimpnakerkhof in het centrum van de stad. Het gaat dan om graven van bekende Gelenaars, oud-strijders en historische graven. Veel van die graven worden niet meer onderhouden omdat de familieleden te oud of overleden zijn. De stad zoekt nu vrijwilligers om de graven te verzorgen en wil van de begraafplaats een park maken.

Geel zoekt een 25-tal meters en peters om twee keer per jaar waardevolle graven te onderhouden op het Sint-Dimpnakerkhof. "Het gaat om graven van bekende Gelenaars, oud-strijders van WOI en WOII en monumentale graven. De familieleden zijn te oud om de graven te verzorgen of zijn al overleden. Normaal zouden we de graven dan weghalen, maar we hebben nu dus besloten om dat niet te doen en de zorg op ons te nemen", vertelt schepen voor Cultuur Marleen Verboven (N-VA).

Er zijn een aantal klassen die zullen helpen met het onderhoud, gekoppeld aan een educatief project rond de wereldoorlogen
Marleen Verboven, schepen voor Cultuur (N-VA)

Het is niet de bedoeling dat de vrijwilligers de graven volledig gaan renoveren of restaureren. "Het is niet nodig om met een bijtend poetsmiddel het graf te gaan schrobben", legt Verboven uit. "We willen stenen bewaren en het mos ook laten staan. Het gaat eerder om het onkruid dat er gegroeid is of takken die tot aan de graven zijn gegroeid."

Van begraafplaats naar park

De stad wil van de begraafplaats een park maken. "De begraafplaats bevindt zich in het midden van de stad. De mensen die daarrond in appartementen verblijven willen graag onder de schaduw van de bomen kunnen zitten", vertelt Verboven. "Er loopt ook een fietsknooppunt door en heel wat studenten nemen die weg naar school. Het is een mooie plaats om te verblijven"

De graven van de oud-strijders zullen deel uitmaken van een educatief project. "Er zijn een aantal klassen die zullen helpen met het onderhoud, gekoppeld aan een educatief project rond de wereldoorlogen. In 1944 heeft een van de zwaarste veldslagen van België in Geel plaatsgevonden en op de Sint-Dimpnakerkhof liggen een aantal oud-strijders begraven uit WOII."

Meest gelezen