HANS PUT

"Het is begonnen met een gratis vlag", lacht Rode Duivels-verzamelaar Yves Claes uit Beringen

Yves Claes uit Beringen is helemaal klaar voor het EK. Hij verzamelt al 8 jaar allerlei items die te maken hebben met de Rode Duivels. Een deel van zijn verzameling heeft hij nu gebruikt om zijn tuin aan te kleden. "Dat het maar snel zaterdag is", lacht Yves, "ik ben echt aan het aftellen!"

"Het is allemaal begonnen met een vlag die ik ergens gratis heb bijgekregen", lacht Yves Claes uit Beringen. "En toen ben ik op zoek gegaan naar nog meer spullen. Daarna heb ik mensen leren kennen die ook verzamelden en zijn we beginnen ruilen. Mijn ouders vragen me wel eens of ik nog niet genoeg heb maar dan som ik op wat ik allemaal nog NIET heb. Ja, ik geef het toe, het is een verslaving geworden", lacht Claes. "Maar een volledige collectie, dat wordt moeilijk want er zijn in de loop der jaren zoveel gadgets gemaakt rond de Rode Duivels. Dan moet ik nog wel een tijdje bezig blijven."

(lees verder onder de foto)

HANS PUT

"Jammer dat ze van deze Rode Duivels nog geen poppen hebben gemaakt"

"Mijn verzameling is doorheen de jaren echt gigantisch geworden", zegt Claes trots. " Zo heb ik heel veel bierblikken met afbeeldingen van Rode Duivels verzameld. Ik denk dat ik er intussen zo'n 500 heb, allemaal verschillend. Dan zijn er nog posters, verschillende vlaggen en heel veel gadgets die voor bijna iedere Rode Duivel zijn gemaakt. En poppen, die  heb ik ook", gaat Claes verder, "die zijn van '94 en daar is onder meer Lorenzo Staelens bij. Jammer dat ze van deze generatie nog geen poppen hebben gemaakt. Die zouden nogal verkopen want onze mannen zijn gekend over de hele wereld."

HANS PUT

"Ik heb een deel van mijn collectie naar buiten gesleept"

"Heb je mijn tuin al gezien?", vraagt Yves Claes. "Die vind ik zelf fantastisch. Niemand heeft zo'n tuin. Ik ben begonnen met een U te maken in de tuin met bierbakken in drie verschillende kleuren, zwart, geel en rood. Het zijn zo'n 150 bakken die ik van mijn brouwer heb gekregen. Dan heb ik samen met mijn oudste dochter vlaggen opgehangen, vlaggen van door de jaren heen, en ook banners. En dan heb ik mijn kartonnen staanders gezet, van spelers en met reclame. En dan de knuffels en de mascottes nog ...," lacht Claes. "De tv ontbreekt nog maar tegen zaterdag zal die hier ook staan. Ik ga met vrienden, collega's en jongens uit de buurt kijken. We zijn met 15, een klein leuk groepje en ik zeg het, we gaan deze keer winnen van Rusland. Dat het maar heel snel zaterdag is. Ik ben er helemaal klaar voor!"

HANS PUT

Meest gelezen