Videospeler inladen...

BEKIJK - De internationale druk op China neemt toe, maar hoe zit dat nu met de Oeigoeren?  

Op de G7-top afgelopen weekend en de NAVO-bijeenkomst deze week staat de Oeigoerse kwestie weer volop in de belangstelling. Vorige week verscheen nog een rapport van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International over de situatie van de Oeigoeren. Maar waar draait het precies om, en wat betekent dit voor de relatie tussen China en de rest van de wereld? In deze video's graaft VRT NWS-expert Tom Van de Weghe iets dieper. 

Wie zijn de Oeigoeren?

Videospeler inladen...

Wat doet China?

Er gaat geen dag voorbij of de behandeling van de Oeigoeren door China haalt wel ergens het nieuws. Deskundigen zijn het er in het algemeen over eens dat het land naar schatting een miljoen Oeigoeren en andere moslims vasthoudt sinds 2017.  

Er zijn ook wijdverspreide berichten over fysieke en psychologische marteling in gevangenissen en detentiekampen in de regio. Gedwongen sterilisatie en abortus zouden gebruikt worden om het geboortecijfer van de Oeigoeren laag te houden om zo de bevolkingsdichtheid te verminderen.

Videospeler inladen...

Worden de mensenrechten geschonden?

Videospeler inladen...

Hoe betrouwbaar zijn de bronnen?

Maar wat is hier nu allemaal van aan? China zelf ontkent deze beschuldigingen en zegt dat de kampen in Xinjiang vrijwillige programma's voor beroepsopleiding en de-radicalisering zijn ter bestrijding van het terrorisme in de regio. Maar is dat wel een redelijke verklaring voor de massale opsluiting waarvan er steeds meer getuigenissen opduiken?

Om hierop een antwoord te zoeken deden we bij VRT NWS aan bronnenonderzoek en legden we de voornaamste bronnen en rapporten naast elkaar. Zo zijn er niet alleen de recente rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch met tientallen getuigenissen, maar ook de onderzoeken van het Internationale Consortium voor Onderzoeksjournalisten, de Australian Strategic Policy Institute en The New York Times.

Videospeler inladen...

Welke impact heeft dit op de relaties tussen China en het Westen?

Videospeler inladen...

Zullen we er zelf iets van voelen?

Videospeler inladen...

Meest gelezen