Ook Aalst en Dendermonde versoepelen mondmaskerplicht: "Medische situatie is nu beter dan bij griepepidemie"

Normaal gezien zou de mondmaskerplicht in Aalst pas versoepelen op 20 juni, maar dat wordt vervroegd: op zaterdag 12 juni mogen de mondmaskers af op de meeste plaatsen. "De vaccinaties draaien op volle toeren, 63 procent van de bevolking kreeg al een eerste prik en de ziekenhuiscijfers blijven dalen. Medisch gezien kan het dus zeker", zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Ook in het centrum van Dendermonde vervalt de mondmaskerplicht.

In Aalst is er vanaf morgen geen mondmaskerplicht meer. Op drukke plaatsen waar de afstandsregel niet bewaard kan worden, blijft de verplichting wel gelden. Burgemeester Christoph D’Haese vertrouwt hiervoor op de burgerzin van de Aalstenaars: "Ik wil de stadsgenoten oproepen om zelf de nodige verantwoordelijkheidszin en het mondmasker op vrijwillige basis te dragen op plaatsen waar de anderhalve meterregel niet bewaard kan worden."

Goede cijfers

"Onze vaccinatiecampagne draait op kruissnelheid. Vandaag zetten ze zelfs de 100.000ste prik in vaccinatiecentrum Denderdal", weet D'Haese. Ook het aantal patiënten op intensieve zorg daalt. "Ondertussen liggen er maar 15 corona-gerelateerde patiënten meer verspreid over de Aalsterse ziekenhuizen. De medische situatie is op dit moment beter dan bij een griepepidemie", voegt de burgemeester toe. 

Dendermonde

Ook de stad Dendermonde laat weten dat je geen mondmasker meer moet dragen in het centrum. De versoepeling gaat er vandaag al van kracht. Net als in vele andere gemeentes is het dragen van een mondmasker wel nog verplicht op de wekelijkse markt, in openbare gebouwen, op evenementen, in winkels, in horecazaken (ook bij verplaatsing op de terrassen) en op het openbaar vervoer. 

Andere steden

Eerder deze week maakten ook Sint-Niklaas en Deinze al bekend dat er geen mondmaskerplicht meer geldt. Ook in Gent zijn de regels voor het mondmasker versoepeld, maar daar blijft het verplicht om er een te dragen in het drukke centrum en aan schoolpoorten. 

kasto80

Meest gelezen