Kansarmoede bij kinderen daalt licht: "Lokaal beleid focust op brugfiguren tussen ouders en stadsbestuur"

In Boom, in de provincie Antwerpen, en in Oostende, in de provincie West-Vlaanderen, spelen zogenoemde brugpersonen een belangrijke rol in de bestrijding van kansarmoede bij kinderen. Die is in Vlaanderen voor het eerst gedaald, maar blijft relatief gezien toch nog vrij hoog. En er zijn ook grote verschillen afhankelijk van de regio. "De brugpersonen moeten het contact tussen ouders en lokale overheid vereenvoudigen", zeggen de stadsbesturen van Boom en Oostende.

De kansarmoede bij jonge kinderen is in Vlaanderen voor het eerst in lang gedaald. Het gaat om een kleine daling, 0,4 procent, zegt Kind en Gezin, dat de cijfers verzamelde. Want die cijfers blijven wel hoog. In Vlaanderen leeft gemiddeld 1 op de 7 kinderen jonger dan 3 in kansarmoede. 

Maar er zijn grote lokale verschillen. In de stad Boom, in de provincie Antwerpen, bijvoorbeeld wordt meer dan 1 op 3 kinderen in kansarmoede geboren. En ook in Oostende, in de provincie West-Vlaanderen liggen de cijfers vrij hoog.

Daarom wordt in Oostende en Boom onder meer extra ingezet op hulpverlening, met zogenoemde brugpersonen, die het contact tussen ouders en stadsbestuur moeten vereenvoudigen. "Zij detecteren mogelijke problemen en kunnen kort op de bal spelen. Zo kan er bijvoorbeeld ook sneller naar het OCMW verwezen worden," zegt Inge De Ridder (N-VA), schepen van Sociale Zaken in Boom.

Ook in Oostende wordt gewerkt met brugpersonen. "Die worden bijvoorbeeld ingezet op school", zegt Natacha Waldmann (Groen) schepen van Welzijn in Oostende. "We willen onder meer werken aan de kwalitatieve uitstroom van het onderwijs, te veel jongeren verlaten de school zonder diploma. Maar ook al heel vroeg worden de brugfiguren ingezet, bijvoorbeeld bij de kinderopvang, om er op te wijzen dat het belangrijk is om kinderen naar school te sturen."

Maar de strijd tegen kansarmoede bij kinderen ligt niet enkel bij de lokale, maar ook bij de regionale en federale overheden, benadrukken de steden. "Wij pleiten onder meer voor een automatische toekenning van bepaalde premies", stelt Natacha Waldmann, "want we zien dat de weg naar de premies soms te ingewikkeld is voor bepaalde mensen." 

Beluister hieronder het interview met Inge De Ridder en Natacha Waldmann in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen