Kermiskramers dolgelukkig met heropening: “Ik heb een "smile" tot achter mijn oren”

Morgen starten in Zaventem en Sterrebeek de eerste kermissen in de regio. De kermiskramers zijn opgelucht dat ze na maanden eindelijk weer open kunnen. “Het was een erg moeilijke periode”, zegt Malou Van Calster die vanaf morgen weer smoutebollen en frietjes bakt in haar kraam.

“We moeten zeker de gemeente Zaventem bedanken”, begint Manou. Normaal gezien vindt de kermis in Zaventem het eerste weekend van juni plaats, maar omdat kermissen dan nog niet toegelaten waren, verplaatste het gemeentebestuur de kermis naar het weekend van 12-13 juni. “En daar zijn we heel blij mee.”

Malou Van Calster en Sheila Hogie zijn nichten van mekaar. Ze zijn beiden opgegroeid in een kermisfamilie. Manou heeft een friet- en smoutebollenkraam, Sheila een lunapark. Vandaag werd nog een laatste check gedaan of alles nog werkt. “Er zijn een paar mankementen die nu gerepareerd worden. Alles heeft natuurlijk maanden stil gestaan. Maar we moeten zien dat alles in orde is als we morgen weer openen”, zegt Malou. “Het zal in het begin misschien wat onwennig zijn, maar als we de eerste frietjes bakken, het eerste deeg maken en de eerste klant gaan zien, dat gaat lukken.” 

Ons leven werd gewoon op stop gezet, dat is erg frustrerend
Malou Van Calster

“Mentaal was de afgelopen periode erg moeilijk en frustrerend. Je ziet dat andere mensen gewoon hun leven hebben, en ons leven wordt gewoon volledig op stop gezet”, gaat Manou verder. Sheila maakte van die maanden gebruik om haar lunapark helemaal te poetsen. “Mijn man heeft alles uit mekaar gehaald en alles tot in de puntjes gepoetst”, zegt Sheila. “We zijn volledig klaar voor de start. We hebben ook overal handgel staan, er is plexiglas voor de kassa en we hebben mondmaskers in huis als mensen het vergeten zijn. Als mensen klaar zijn met spelen, wordt alles ook ontsmet.” 

En of ze ernaar uitkijken om weer open te gaan? “We zijn superblij dat we weer open kunnen. Wat we vooral gemist hebben is het sociaal contact met de collega’s, vrienden, familie, met lokale besturen, maar vooral met onze klanten. Ik ben er helemaal klaar voor, mijn benen zijn ingesmeerd, ik heb een “smile” tot achter mijn oren en we gaan er “vollenbak” tegenaan”, besluit Malou.

Meest gelezen