Pixabay

Last van hooikoorts? Ook steeds meer honden en katten zijn allergisch voor graspollen

De afgelopen dagen hangen er opvallend veel graspollen in de lucht. Ook honden en katten kunnen daar allergisch op reageren. "Ik zie dat de laatste jaren steeds vaker in mijn praktijk. Honden gaan niet niezen maar krijgen vreselijke jeuk", zegt dierenarts Bart Vander Kuylen op Radio 2 Antwerpen.

Het zijn lastige dagen voor mensen én dieren met hooikoorts. Volgens Sciensano zitten er uitzonderlijk veel graspollen in de lucht, tot bijna 3 keer meer dan normaal. Dat merken ze ook bij de dierenarts. "De laatste jaren zie ik steeds meer honden en katten die allergisch reageren op het stuifmeel van grassen", vertelt Mechels dierenarts Bart Vander Kuylen in "Start Je Dag". "In deze periode sturen we heel wat stalen naar het laboratorium voor een allergietest. En vaak is het resultaat: het huisdier is allergisch voor graspollen. Zo'n test is trouwens  best duur voor de baasjes: hij kost 140 euro."

Krabbende honden en katten

Mensen met hooikoorts gaan niezen of hebben last van rode ogen. Je trouwe viervoeter zal helemaal anders reageren op graspollen. "Bij honden en katten merk je de allergie niet aan de luchtwegen maar wel aan hun huid. Ze krijgen enorme jeuk en moeten hard krabben. Honden reageren meestal heviger dan katten. Vaak denken mensen dat het aan de voeding van de hond ligt, proberen ze iets nieuws of gaan ze googelen. Maar mijn advies blijft: kom naar de dierenarts. Er bestaat een behandeling voor de allergie met een vaccin. Dat zorgt ervoor dat je hond minder fel reageert op de graspollen en minder last heeft", besluit Vander Kuylen op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen