Franse luchtmachtsoldaten op een basis in Nigeria.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Macron trekt Franse troepen grotendeels terug uit de Sahel

De Franse president Emmanuel Macron heeft gisteren het einde van Operatie Barkhane aangekondigd. De militaire missie bestrijdt sinds 2013 jihadistische terreurgroepen in vijf West-Afrikaanse landen. Een internationale samenwerking moet de taak van de Fransen overnemen, aldus Macron.

"We zetten een grote hervorming van onze militaire aanwezigheid in de Sahel in gang. Het tijdschema zal in de loop van de komende weken nader worden bepaald", zei de Franse president op een persconferentie. Operatie Barkhane, de Franse militaire missie tegen het jihadisme in de Sahel, komt nu ten einde. Sinds 2014 voert Frankrijk de operatie met ongeveer 5.100 Franse troepen in de 'G5 Sahel' (Mauritanië, Mali, Burkina Faso, Niger en Tsjaad).

In 2011 brak het conflict in Mali uit en vluchtten burgers én gewapende milities naar de buurlanden. Al snel ontstonden verschillende conflicthaarden in de Sahelregio. Extremistische jihadisten, gelinkt aan terreurgroepen zoals Al Qaeda en Islamitische Staat (IS), terroriseren sindsdien het West-Afrikaanse gebied. De VN-Vluchtelingenorganisatie schat het aantal mensen op de vlucht op ongeveer 3 miljoen.

Kaart: in het blauw de vijf landen waarin de Franse operatie Barkhane actief is.

De gruwelijke crisis zorgt voor veel (burger)leed. Op de pagina van de VN-Vluchtelingenorganisatie getuigt Rinata, een Burkinese vrouw die op de vlucht sloeg nadat haar schoonfamilie voor haar ogen werd vermoord: “Er zijn vrouwen verkracht. Hun mannen zijn vermoord voor hun ogen waarna zij zelf verkracht werden voor de ogen van de rest van de familie. Ze zijn ontzettend kwetsbaar en schrikken van de kleinste dingen. Ook worden ze ’s nachts getergd door nachtmerries.”

Wissel van de macht

"We treden terug op een georganiseerde wijze", zei Macron over de nieuwe plannen op een persconferentie. Operatie Barkhane zal vervangen worden door een "bredere, internationale missie". De internationale taskforce Takuba zou binnen deze missie operatie Barkhane vervangen. Momenteel beschikt Takuba over een 600 soldaten in Mali, waarvan de helft met de Franse nationaliteit. De bedoeling is dat Takuba uitgroeit tot een strijdkracht van 2.000 soldaten. De president beloofde dat hij snel concrete details zou geven over de "transformatie". 

In februari overwoog Macron al een vermindering van Franse troepen in de Sahel. De leiders van de G5-landen drukten toen hun bezorgdheid uit en verzekerden de Franse president dat een overhaaste terugtrekking zou leiden tot grote veiligheidsproblemen.

Macron spreekt de Franse troepen van operatie Barkhane aan in 2017.

Malinese staatsgreep doet de emmer overlopen

Macrons beslissing om operatie Barkhane geleidelijk te doen beëindigen heeft te maken met legerleider Assimi Goïta, die na de coup op 24 mei aan de macht kwam als president van Mali. Macron veroordeelde onmiddellijk de staatsgreep in de voormalige Franse kolonie. De Gezamenlijke Frans-Malinese operaties werden opgeschort. Samenwerking met een illegitiem regime zou zorgen voor imagoschade.

Nieuwe academie voor terreurbestrijding in Ivoorkust

In Ivoorkust, ten zuiden van Mali en Burkina Faso, drijft de overheid de strijd tegen het terrorisme op. Donderdag opende de Internationale Academie voor Terrorismebestrijding in het kustplaatsje Jacqueville. "De Academie moet een regionaal centrum van deskundigheid en bekwaamheid worden binnen de terrorismebestrijding voor de stabiliteit van onze staten en de veiligheid van onze bevolking", zei de Ivoriaanse president Alassane Ouattara.

Het nieuwe instituut kwam er met de steun van Frankrijk en voorziet opleidingen voor overheidslieden, een trainingscentrum voor special forces en een wetenschappelijk onderzoeksinstituut. "De uitdaging is duidelijk: hoe kunnen we effectief terreurgroepen bestrijden die mobieler dan ooit zijn? Hoe kunnen we hen ervan weerhouden om terreur te plegen?", klonk het bij Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Buitenlandse Zaken.

Meest gelezen