Foto Howest

Nieuwe opleiding "Chinese business studies" in Howest: jongeren opleiden om het vertrouwen van de Chinese zakenpartner te winnen

In Brugge zullen de studenten uit de richting bedrijfsmanagement aan de hogeschool Howest vanaf volgend jaar de optie 'Chinese business studies' kunnen kiezen. De bedoeling is dat ze dan beter voorbereid zijn op zaken doen met Chinese ondernemers. 

Steeds meer Chinese bedrijven doen zaken bij ons of nemen Westerse bedrijven over. Ook omgekeerd wordt China een steeds belangrijkere afzetmarkt. De studies aan Howest zullen focussen op de regels om zaken te doen in China, maar vooral ook op de taal en cultuur. Frederik D'Hulster is directeur Onderwijs en Internationalisering van Howest: "We moeten jonge mensen opleiden die in staat zijn om het ijs te breken, om die eerste businesscontacten te leggen met de Chinese zakenpartner. Daarom is het nodig om de taal en cultuur goed te begrijpen en het vertrouwen van de Chinese zakenpartner te winnen. " 

Vooral praktische zaken

Het vertrouwen winnen, daar draait het om. Daarom is de opleiding voor een groot stuk praktisch gericht. Frederik D'Hulster: "Een cultuur leer je door de taal te kennen, maar ook door de eetgewoonten, de manier van kennismaken, van tafelschikken, van contracten ondertekenen. Ongeveer een derde van de opleiding zal bestaan uit het leren van die Chinese taal en cultuur. De opleiding duurt 3 jaar. Wie afstudeert, zal een basisniveau hebben en zijn plan kunnen trekken in het Chinees." 

Lessen in Confuciusinstituut

De lessen worden voor een stuk gegeven door Chinese docenten in het Confuciusinstituut in Brugge. Dat is de Belgische tak van het wereldwijde netwerk van instituten dat China heeft uitgebouwd om de Chinese taal en cultuur te verspreiden. Daarbij werkt een Chinese universiteit samen met een instelling voor hoger onderwijs. De Howest werkt hier samen met de Zhejiang Gongshang universiteit. 

Meest gelezen