Gratis coronatest om te reizen: hoe bemachtig je jouw code? En waar kan je die test laten afnemen? 

Wie nog niet volledig gevaccineerd is en een PCR-test nodig heeft om op reis te kunnen gaan, kan er deze zomer twee gratis krijgen. In welke situaties heb je nu zo'n negatieve PCR-test nodig? En is de test voor iedereen gratis? Een antwoord op de meest gestelde vragen.

Ik ga op reis en ik neem mee: een negatieve PCR-test. Het zal voor veel mensen een realiteit zijn deze zomer. Want als je nog niet volledig gevaccineerd bent of antistoffen hebt tegen het coronavirus, zal je in veel Europese landen een negatieve PCR-test moeten kunnen voorleggen. Iedereen die nog geen twee weken volledig gevaccineerd is, heeft recht op twee gratis testen.

Hoe vraag ik mijn gratis test(en) aan?

Daarvoor surf je naar de website mijngezondheid.belgië.be. Daar moet je inloggen met je identiteitskaart of de itsme-app. Het systeem zal dan zelf nagaan of je recht hebt op een gratis test en je een cijfercode geven als dat zo is. Met die code kan je dan, via dezelfde website, meteen een reservatie maken in een testcentrum naar keuze. 

Hoelang is de code voor mijn gratis test geldig?

De code die je krijgt, is 10 dagen geldig. In die periode moet je ook je test laten afnemen. Een code aanvragen voor een test die pas twee weken later plaatsvindt, kan dus niet. Let goed op, want op die manier kan je een gratis test kwijt zijn. 

Wanneer heb ik een negatieve PCR-test nodig?

Zowel bij vertrek naar als bij terugkeer uit het buitenland, kan je gevraagd worden een negatief testresultaat voor te leggen. 

Binnen de Europese Unie wordt er gewerkt met het coronacertificaat en is de algemene regel dat iedereen die volledig gevaccineerd of genezen is van corona zonder bijkomende test of quarantaine kan reizen. Als je niet aan die voorwaarden voldoet, moet je soms een negatieve PCR-test kunnen voorleggen.

Maar elk land bepaalt nog steeds zelf welke regels het oplegt voor binnenkomende reizigers en kan bijvoorbeeld individueel beslissen hoelang een negatieve PCR-test geldig is of vanaf welke leeftijd zo'n test gevraagd wordt. Voor je vertrekt, check je dus best welke voorwaarden jouw vakantiebestemming stelt. Dat kan op de website van Buitenlandse Zaken.  

Is mijn test gratis?

Wie symptomen heeft of een hoogrisicocontact heeft gehad, wordt sowieso gratis getest. Als het gaat om reizen krijgt iedereen tussen de 6 en 17 jaar twee gratis PCR-testen. Volwassenen hebben recht op twee testen als ze nog niet de kans hebben gekregen om volledig gevaccineerd te worden. Ook als je al twee keer gevaccineerd werd, maar er nog geen twee weken zijn verstreken sinds je laatste vaccinatie, heb je recht op gratis testen. 

En ook mensen die om medische redenen niet gevaccineerd mogen worden, krijgen 2 gratis testen. Je huisarts of behandelende arts moet dan expliciet in je dossier aanduiden dat je geen vaccinweigeraar bent. Want vaccinweigeraars zullen wél moeten betalen. Een PCR-test en afname zal dan maximaal 55 euro kosten.

Voor alle duidelijkheid zijn enkel PCR-testen gratis. Als het land waar je naartoe reist ook een negatieve antigeentest aanvaardt, moet je daarvoor zelf betalen. 

Waar kan ik me laten testen?

Voor een gratis PCR-test ben je welkom in alle testcentra.

Ook de huisartsen krijgen veel vragen. Met de code voor je gratis test kan je in principe ook bij je huisarts terecht, al kunnen sommige huisartsen dat extra werk er niet bijnemen en verwijzen ze door naar de testcentra. "Elke huisarts beslist dat zelf", zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica.

"Je moet wel nog altijd zelf een code aanvragen op mijngezondheid.belgië.be, maar met die code kunnen de huisartsen er ook voor zorgen dat die test gratis is voor de reiziger", legt Van Giel uit. "De consultatie moet je wel nog betalen."

Waar vind je je testresultaat?

Het testresultaat van je PCR-test kan je raadplegen op myhealthviewer.be of via de CovidSafeBE-app

Wat als je geen smartphone hebt?

Een herstel- of vaccinatiecertificaat kan je ook telefonisch opvragen. Dat wordt dan met de post naar je thuis verzonden. 

Omdat een negatieve PCR-test maar een beperkte tijd geldig is (maximum 72 uur), is dat voor een testcertificaat niet mogelijk. "We hebben hier maximaal ingezet op het digitale verhaal", legt Karine Moykens uit.

ROBIN UTRECHT

Hoe weet ik zeker dat er plaats zal zijn om mij te laten testen?

Volgens Karine Moykens, hoofd van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, moeten we ons niet ongerust maken over de testcapaciteit. "Er zijn 150.000 testen mogelijk per dag, dat is een mooi aantal. Bovendien moeten we nu minder mensen met symptomen of hoogrisicocontacten testen."

De code die je krijgt om een afspraak in een testcentrum te maken, blijft ook 10 dagen geldig. "Wij gaan ervan uit dat dat zeker lang genoeg is om een vrij moment te vinden", zegt Moykens.

Zal ik zeker op tijd mijn testresultaat krijgen?

Ook daar moeten we volgens Moykens niet van wakker liggen. "Je mag er quasi zeker van zijn dat je je testresultaat hebt binnen de 36 uur. 98 procent van de labo's kan je testresultaat binnen die termijn bezorgen. 94 procent van de labo's slaagt er zelfs in om binnen de 24 uur een testresultaat te kennen."

Moet ik getest worden als ik uit het buitenland terugkeer?

Dat hangt af van de kleurencode die jouw vakantieland heeft. Als je terugkeert uit een groene of oranje zone moet je niet in quarantaine of getest worden. Hou er wel rekening mee dat zones tijdens je vakantie kunnen veranderen van kleurencode.

Wie terugkeert uit een rode zone en nog geen twee weken volledig gevaccineerd is of een herstelcertificaat kan voorleggen, moet wel getest worden. Ofwel kom je ons land weer binnen met een negatieve PCR-test - in de vorm van een coronacertificaat -,maar dan mag die wel maar 72 uur oud zijn. In veel gevallen zal je je dan op je reisbestemming moeten laten testen en dat is niet altijd gratis. Je kan je ook laten testen eens je in België bent. Dan krijg je op basis van je Passenger Locator Form (PLF) een code om hier een afspraak te maken.

Opgelet: om de verspreiding van eventuele besmettelijke varianten tegen te houden, bouwt ons land een “noodrem” in. Reizigers die de voorbije twee weken in een land met een gevaarlijke virusvariant geweest zijn, moeten te allen tijde 10 dagen in quarantaine en zich laten testen op dag 1 en 7. De Risk Assessment Group evalueert elke week welke landen er op de lijst staan.

Meest gelezen