Zwijndrecht laat met spoed stalen nemen in straal van 2 km rond 3M-fabriek, ook bezorgdheid in Beveren en Sint-Niklaas

De gemeente Zwijndrecht laat met spoed nieuwe stalen nemen in de omgeving van de 3M-fabriek om na te gaan hoe erg de PFOS-vervuiling er is. In een straal van 2 kilometer rond de fabriek zullen bodem- en grondwaterstalen worden genomen. Ook zullen er stalen genomen worden van groente, fruit, melk en eieren, zowel bij lokale landbouwers als in tuinen van buurtbewoners. De bezorgdheid is groot, ook in naburige gemeenten Beveren en Sint-Niklaas.

De PFOS-vervuiling die aan het licht kwam tijdens de Oosterweelwerken blijft voor onzekerheid zorgen in het Waasland. Het gemeentebestuur van Zwijndrecht wil zo snel mogelijk - binnen de 14 dagen - duidelijkheid geven aan de inwoners. “Hoe sneller deze blootstelling wordt ingeperkt, hoe beter”, schrijft het gemeentebestuur vandaag op zijn website.

Om snel een zicht te krijgen op de verspreiding van de vervuiling, zullen er de komende dagen nieuwe stalen genomen in de omgeving van de bron van de vervuiling: de 3M-fabriek ten noorden van Zwijndrecht. "Die stalen zouden sowieso genomen worden, in het kader van een bodemonderzoek dat 3M van OVAM moet laten uitvoeren, alleen is er nu beslist dat dit met spoed moet gebeuren", zegt schepen van Leefmilieu Steven Vervaet (Groen) aan VRT NWS.

"Er zijn grote bezorgdheden", gaat Vervaet verder. "Het is heel belangrijk dat we snel weten wat er precies aan de hand is zodanig dat de landbouwsector aan herstel kan beginnen te denken."

Vervaet vermoedt dat de PFOS-vervuiling niet op alle plekken even groot zal zijn. "En bepaalde gewassen zijn meer vatbaar voor de vervuiling dan andere. Daarom moeten we zekerheid krijgen, zodat de landbouwers weten waar ze aan toe zijn."

Ook in de biologische plukboerderij van Gunther De Brauwere in Zwijndrecht worden volgende week stalen  genomen. "Het is heel belangrijk om onze klanten gerust te kunnen stellen", zegt hij in deze reportage van "Het journaal". De tekst gaat voort onder de video:

Videospeler inladen...

PFOS?

PFOS of perfluoroctaansulfonaten is een verzamelnaam voor chemische stoffen die niet afbreekbaar zijn. In de industrie worden PFOS vooral gebruikt omdat ze water-, vet- en vuilafstotend zijn: in smeermiddelen, anti-aanbaklagen van pannen, voedselverpakkingen, kleding, textiel en cosmetica.

PFOS werden tot 2002 gemaakt in de Zwijndrechtse fabriek van 3M. Het probleem van de vervuiling kwam letterlijk aan de oppervlakte toen de werken voor de nieuwe Scheldetunnel voor de Oosterweelverbinding begonnen. Uit metingen is begin deze maand al gebleken dat de PFOS-waarden in Zwijndrecht op sommige plaatsen 26 keer hoger liggen dan de toegestane norm.

Concreet

Concreet zullen de komende dagen in Zwijndrecht stalen worden genomen uit de bovenste 15 centimeter van de bodem. Dat zal gebeuren in een straal van 1,5 tot 2 kilometer rond de 3M-fabriek, vooral in het gebied tussen de E34-snelweg en de N70, ten zuiden van Waaslandhaven. Ook zullen er stalen genomen worden van het grondwater, via bestaande putten, en  een representatief aantal stalen van seizoensfruit en -groenten, eieren en melk.

Het is zo goed als zeker dat inwoners van Zwijndrecht geen eieren van hun eigen kippen meer zullen mogen eten. Dat zei schepen van Leefmilieu Steven Vervaet (Groen)  gisteren al. Voor definitief uitsluitsel is het nog wachten op een risicoanalyse van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen stellen alvast voor om in cirkel van van 15 kilometer rond de 3M-fabriek geen eieren meer van eigen kippen te eten. (Lees verder onder de kaart.)

Sint-Niklaas

Ook de stad Sint-Niklaas gaat staalnames en -analyses op de aanwezigheid van PFOS laten uitvoeren op het hele grondgebied. Dat heeft het stadsbestuur vandaag laten weten. 

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas toont zich "zeer bezorgd" over de berichten in de media. Een deel van het grondgebied, van deelgemeente Nieuwkerken tot het stadscentrum, ligt binnen de perimeter van 15 kilometer tot waar de gezondheidseffecten van de vervuiling volgens de eerste onderzoeken zouden kunnen reiken.   

Maatregelen?

Om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de eventuele impact, heeft het stadsbestuur van Sint-Niklaas vandaag de opdracht gegeven om een bodemsaneringsdeskundige staalnames en -analyses op de aanwezigheid van PFOS te laten uitvoeren op het hele grondgebied.  

Ook nam de stad al contact op met OVAM, het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen en het Agentschap Zorg en Gezondheid om in gesprek te gaan over eventuele maatregelen die volgen uit de testresultaten, luidt het in een persbericht.

Beveren

Eerder liet het gemeentebestuur van buurgemeente Beveren ook al weten dat het een eigen bodemonderzoek laat uitvoeren naar de aanwezigheid van PFOS op het grondgebied.

Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) is boos omdat er weinig duidelijkheid is over het hoe en waar van de vervuiling. Intussen zijn op enkele plaatsen in Beveren peilbuizen neergelaten om stalen uit het grondwater te verzamelen voor onderzoek. Over een week zullen de resultaten daarvan bekend zijn.

Meest gelezen