PFOS in Zwijndrecht: ook bezorgde inwoners Zwijndrecht en Linkeroever willen parlementaire onderzoekscommissie

Grondrecht, een actiegroep van bezorgde bewoners van Zwijndrecht en Linkeroever (Antwerpen), wil ook een parlementaire onderzoekscommissie rond de PFOS-vervuiling op  en rond de chemische fabriek 3M. De bewoners willen zo snel mogelijk meer duidelijkheid over de gevolgen van de vervuiling op hun leefomgeving, hun gezondheid en die van hun kinderen en kleinkinderen. Ze geloven dat een onderzoekscommissie de eerste stap is.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) sprak zich gisteren in het parlement zelf uit voor een parlementaire onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Dat gebeurde tot verbazing en verontwaardiging van velen, maar in Zwijndrecht en Linkeroever hoopt Grondrecht, een vereniging van bezorgde inwoners, dat de oprichting wordt goedgekeurd. 

"Grondrecht is een collectief of verbond van teleurgestelde en bezorgde inwoners", zegt Mieke Windey, een van van hen. "Wij hopen dat het PFOS-dossier de aandacht krijgt die het verdient." Zelf woont ze op Linkeroever, op 2,3 kilometer van de site van 3M. "De meesten onder ons hebben ook kinderen. Daar maken wij ons heel erg zorgen over, omdat we hier vaak in de buurt gaan wandelen of gaan spelen in het Sint-Annabos. De kinderen zitten dan dikwijls ook in de grond te woelen."

We gaan met de kinderen vaak wandelen in de buurt of spelen in het Sint-Annabos en die zitten dan ook dikwijls in de grond te woelen

Mieke Windey, Grondrecht

"Wij willen dat tot op de bodem uitgespit wordt, hoe groot de vervuiling is. Wij eisen dus dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt, zodat ook kan uitgezocht worden wie hier de verantwoordelijken zijn", gaat ze voort. "Want er was geweten dat er vervuiling was en is, want ze produceren nog steeds PFAS, maar daar is geen gevolg aan gegeven." PFAS is de grotere groep van duizenden synthetische chemische stoffen die niet afbreekbaar zijn en waartoe PFOS behoort.

"We willen bloed- én bodemonderzoek, zodat we echt de draagwijdte kennen van het probleem. Daar hebben de bewoners en alle mensen in de omgeving recht op. Dit moet dan toch vanaf nu op een goede en transparante manier aangepakt worden."

Meest gelezen