Professor Criekemans over G7-top met president Joe Biden: "Amerika is terug"

Vandaag tot en met zondag zijn alle ogen gericht op het Engelse graafschap Cornwall. Daar is de Britse premier Boris Johnson gastheer voor de G7-top, de top van de rijkste zeven industrielanden. Ze zullen er onder meer beloven dat er 1 miljard vaccins naar armere landen zullen gaan. Maar de top gaat over meer. "America is back", is de toon die de Amerikaanse president Joe Biden wil laten horen. En er staat ook een boodschap aan China en de grote bedrijven op het programma.

Beluister hier het gesprek met professor David Criekemans uit "De ochtend":

"De Chinezen zijn economisch en politiek in opmars", vertelde professor geopolitiek David Criekemans (UAntwerpen) in "De ochtend". "De westerse landen hebben een model dat minder performant lijkt, is het beeld dat China naar voren schuift. Joe Biden wil de democratische landen verenigen om een antwoord te bieden op de Chinezen. Ook Rusland zal de revue passeren. Volgende week zal Biden de Russische president Poetin ontmoeten. De doelstelling is de spanningen tussen de VS en Rusland te doen afnemen."

Deze top probeert rond de waarden, de democratie, de rechtstaat een tegengewicht te bieden tegen China

Prof. David Criekemans, UAntwerpen

Maar ook de wereldwijde vennootschapsbelasting voor technologiebedrijven van 15 procent komt aan bod, zegt Criekemans. "Dat voorstel ligt nu ter tafel bij de leiders. Via belastingsparadijzen slagen bedrijven erin het betalen van belastingen te ontlopen."

"Tijdens de coronapandemie hebben bedrijven als Amazon grote winsten gemaakt, terwijl de westerse landen zware schulden moesten aangaan om de pandemie het hoofd te bieden. De leiders zien dit nu als een rechtvaardige bijdrage. De G7 zal dat met handgeklap aanvaarden. Maar of het voorstel ook ooit de G20 - de rijkste 20 industrielanden - zal overleven, is niet zeker. Het lijkt me een symbooldossier."

De top wil vooral een proces in gang zetten, zegt Criekemans. "Deze top probeert rond de waarden, de democratie, de rechtstaat een tegengewicht te bieden tegen China."

Meest gelezen