Pixabay

Provincie Limburg lanceert meldpunt voor bestrijding bacterievuur

De provincie Limburg lanceert een meldpunt om het besmettelijke bacterievuur te bestrijden. De plantenziekte richt veel schade aan in fruitplantages en kan grote economische verliezen als gevolg hebben. Tot eind 2019 was het nog verplicht om een uitbraak van bacterievuur te melden.

Regio Haspengouw is goed voor 60 procent van de Vlaamse fruitproductie. Een Limburgse uitbraak van bacterievuur kan dus heel wat schade aanrichten. "Bacterievuur is een  heel agressieve ziekte", vertelt Dany Bylemans van PC Fruit. "Eén geïnfecteerde boom kan een hele boomgaard vernietigen." Maar ook de export van het fruit kan door de ziekte in het gedrang komen. "Toen Rusland in 2014 de grenzen sloot voor Europese landbouwproducten zijn we veel meer gaan inzetten op export naar verdere landen, maar zij hebben vaak strikte voorwaarden. Zo moet je dus uit een bacterievuurvrije boomgaard exporteren", zegt Bylemans.

Provincie Limburg lanceert daarom een actieplan. "We hebben een meldpunt opgericht waar fruittelers, burgers en openbare besturen vragen kunnen stellen en een infectie kunnen melden", vertelt gedeputeerde van Landbouw en Platteland Inge Moors (CD&V). "Bij een melding kunnen we dus onmiddellijk reageren door een inschatting van de infectie te maken en de haarden op te ruimen." Het opruimen van een infectiehaard wordt volledig door de provincie bekostigd.

Meld- en bestrijdingsplicht

Tot eind 2019 was er een Europese meld- en bestrijdingsplicht van bacterievuur. Het was dus verplicht om een uitbraak te melden en te bestrijden maar ook om aan preventief onderhoud te doen. "De kans op infectie blijft nu nochtans reëel", zegt Bylemans. "Waakzaamheid en bestrijding blijven belangrijk."

Infecties met bacterievuur komen niet alleen in fruitplantages voor. Ook in privétuinen of op openbaar terrein kan bacterievuur zich verspreiden. Daarom stuurt de provincie ook een sensibiliseringsbrochure uit naar een breed publiek. Om iedereen te kunnen bereiken wordt het meldpunt bovendien bijgestaan door 15 landbouw- en natuurorganisaties.

Meest gelezen