Belga

Ticketverkoop Pukkelpop start woensdag, voor 66.000 festivalgangers per dag: "Wordt festival zoals we het kennen"

Pukkelpop 2021 gaat effectief door voor 66.000 festivalgangers per dag. De ticketverkoop start op woensdag 16 juni. Dat heeft Frederik Luyten, woordvoerder van Pukkelpop, aangekondigd op Stubru. Opvallend: tot 30 juni kunnen tickets enkel besteld worden vanuit België. Pukkelpop 2021 komt er van donderdag 19 augustus tot en met zondag 22 augustus. 

Organisator Chokri Mahassine zei een maand geleden al dat Pukkelpop 2021 zeker zou doorgaan, en dat hij mikte op een normale editie zonder mondmaskers of afstandsregels. Concreet: dagelijks 66.000 festivalgangers op het festivalterrein in Kiewit. 

Dat nieuws is nu bevestigd, en de ticketverkoop start volgende week al. Opvallend detail: Belgische festivalgangers krijgen voorrang. Tot 30 juni kan je enkel vanuit België tickets kopen. Er komen opnieuw twee grote festivalcampings: camping Chill, aan de overkant van het festivalterrein, en camping Relax iets verderop. Welke veiligheidsmaatregelen er zullen gelden, en hoe het festival concreet georganiseerd wordt: daarover volgt later meer informatie.

Duurdere tickets

De zaken worden er niet goedkoper op, wel integendeel. Artiesten worden duurder, materiaal en de organisatie van een festival ook.

Frederik Luyten, woordvoerder Pukkelpop

Wie dit jaar naar Pukkelpop wil, moet daar wel iets meer geld voor over hebben dan bij de vorige editie in 2019. Een dagticket kost €105, vijf euro meer dan 2 jaar geleden. Een combiticket voor het volledige festivalweekend is met €215 tien euro duurder geworden. En ook drank- en eetbonnetjes kosten iets meer. 

Prijsstijgingen zijn bij de grote festivals (bijna) een jaarlijks terugkerend fenomeen, en Pukkelpop erkent ook dat een festivalbezoek iets duurder wordt. "Maar dat was al duidelijk toen we eind 2019 voor het eerst een "early bird"-actie deden. Tot 31 december gaven we mensen de kans om een combiticket te kopen voor editie 2020, aan de prijs van editie 2019 (205 euro, red.) Daarna zou een combiticket sowieso 215 euro kosten", aldus Frederik Luyten, woordvoerder van Pukkelpop. 

Editie 2020 ging uiteraard door de coronacrisis niet door. "Maar artiestengages blijven stijgen, en kosten voor het materiaal en de organisatie van het festival ook. Ondertussen zijn de zaken er zeker niet goedkoper op geworden, integendeel. Daar is deze kleine meerkost het gevolg van."

Wél buitenlandse artiesten

Welke artiesten er naar Pukkelpop zullen afzakken, is ook nog niet bekend. Over de line-up kan de organisatie voorlopig nog niets kwijt. "Maar het wordt zeker een internationale affiche", bevestigt Frederik Luyten van Pukkelpop bij Stubru. 

"Ik moet jullie geduld nog even op de proef stellen. Maar ik ben al eens gaan kijken in het programmatiekot van Chokri en Eppo (Janssen, programmator van Pukkelpop, red.). En wat ik daar zag heeft me blij gemaakt, om het met een songtekst van Raymond van het Groenewoud te zeggen."

Er zullen internationale artiesten op Pukkelpop spelen. Het wordt een festival zoals we het kennen.

Frederik Luyten, woordvoerder Pukkelpop

"Veiligheid is de absolute prioriteit"

Na het Overlegcomité vorige week vrijdag was het duidelijk geworden dat er vanaf 13 augustus evenementen voor maximum 75.000 personen georganiseerd kunnen worden. Goed nieuws dus voor een meerdaags festival als Pukkelpop. 

Over de zogenoemde "modaliteiten" - denk maar aan het organiseren van coronatesten ter plekke, voor bezoekers en medewerkers - en hoe alles exact in zijn werk zal gaan ter plaatse, is nog geen duidelijkheid. Het Overlegcomité van 18 juni zal zich mogelijk nog over concrete aspecten hiervan buigen. 

"Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan Pukkelpop 2021", bevestigt Frederik Luyten. 

"Het is even stil geweest, want er is bijzonder veel op ons afgekomen. Maar het is dus de bedoeling om 66.000 mensen per dag te verwelkomen op Pukkelpop. We laten ons begeleiden richting augustus door een speciale taskforce vanuit de overheid." 

"Veiligheid wordt ons credo. De bedoeling is om van Pukkelpop een veilige plek te maken, waar mensen opnieuw met een gerust hart kunnen genieten en feesten. Pukkelpop 2021 gaat door zoals we het kennen van voor corona."

Meest gelezen