Boris Breuer

Succesauteur van "De zeven zussen" Lucinda Riley overleden op 55-jarige leeftijd

De Ierse schrijfster Lucinda Riley is op 55-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar uitgever bekendgemaakt. Riley verkocht meer dan 30 miljoen exemplaren van haar reeks "De zeven zussen". Onlangs verscheen het zevende deel in de reeks.

De Ierse schrijfster Lucinda Riley (55) is overleden aan de gevolgen van kanker. Riley verkocht wereldwijd miljoenen boeken. Vier jaar geleden kreeg ze te horen dat ze kanker had.

De familie van de schrijfster heeft het nieuws bekendgemaakt. "Het spijt ons enorm jullie te moeten vertellen dat Lucinda vanochtend in alle rust is overleden, omringd door haar familie. We realiseren ons dat dit een enorme schok zal zijn voor velen, omdat de meeste mensen niet wisten dat Lucinda al vier jaar aan kanker leed", klinkt het.

"Tijdens deze vier jaar schreef Lucinda vijf boeken en deze week staat "De zevende zus" bovenaan bestsellerlijsten over de hele wereld.
Lucinda liet een onuitwisbare indruk achter op iedereen die ze ontmoette, en op iedereen die zich verloor in haar verhalen. Ze straalde altijd liefde en vriendelijkheid uit, in alles wat ze deed, en ze zal ons voor altijd blijven inspireren."

Het succes van Lucinda Riley is er niet van de ene dag op de andere gekomen. Tussen 1992 en 2002 schrijft de Ierse acht romans, waarvan de laatste zo slecht verkoopt dat haar uitgever de samenwerking stopzet. 

Daarna focust ze jarenlang op het moederschap, tot ze op reis in Thailand een boek leest over de geschiedenis van de orchidee. In 2010 verschijnt dan "The orchid house" en dat wordt een bestseller. De succesformule lijkt de mix tussen een zeemzoet liefdesverhaal en (geromantiseerde) historische gebeurtenissen: de basis voor "De zeven zussen" is gelegd.

Een leuk weetje: Riley "schrijft" al haar boeken via dictafoon, om ze daarna uit te typen. Zo kan ze naar eigen zeggen overal schrijven.

Twee maanden geleden kondigde Riley aan dat het achtste deel van "De zeven zussen", het verhaal van Pa Salt, volgend jaar zou worden uitgebracht.  Volgens haar Nederlandse uitgeverij is het nog niet duidelijk of het achtste boek al voltooid is en of de reeks dus een einde zal kennen.

Radio 2-Madam Anja Daems is superfan van "De zeven zussen". In "De zevende dag" legde ze vorige maand uit waarom de boeken van Lucinda Riley haar zo kunnen bekoren. Bekijk hier het gesprek en lees voort onder de video.

Videospeler inladen...

Waarover gaat "De zeven zussen"?

In elk boek van de reeks staat het verhaal van één van zeven adoptiezussen centraal. Wanneer adoptievader Pa Salt overlijdt, laat hij hen tips en coördinaten achter, waarmee ze op zoek kunnen gaan naar hun roots. De zussen reizen elk naar een ander deel van de wereld.

"Riley schrijft moderne sprookjes met sterke vrouwen die op zoek zijn naar zichzelf. Uiteindelijk komt de prins op het witte paard ook altijd langs", zo vat fan Anja Daems de voornaamste plotlijn van de verschillende boeken samen.

Die stevige dosis mysterie en romance combineert Riley met waargebeurde verhalen uit de geschiedenis. De auteur vindt haar inspiratie in belangrijke vrouwen uit de voorbije eeuwen: zo verwijst ze bijvoorbeeld naar de Afro-Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks en de Spaanse flamencodanseres Carmen Amaya

"Natuurlijk zijn die verhalen geromantiseerd,", vertelt Daems, "maar ik heb in elk geval veel bijgeleerd over de geschiedenis. Die historische weetjes zijn een plus voor de meerwaardezoeker, daarom lees ik haar boeken veel liever dan die van Santa Montefiore."

Meest gelezen