Sandro Delaere

TAC Rally in Tielt gaat niet door: "Te veel gewassen staan dan in bloei"

De organisatoren van de TAC Rally in Tielt hebben beslist om de jaarlijkse rally af te gelasten. En wel voor een bijzondere reden: "We moeten toegeven dat we te weinig rekening hebben gehouden met de boeren in de streek. We willen niet dat er schade is aan de gewassen."

De TAC Rally stond oorspronkelijk gepland op 8, 9 en 10 april, maar moest door de coronamaatregelen worden uitgesteld. Er werd een nieuwe datum gevonden op 22, 23 en 24 juli. Maar na overleg met alle betrokken partijen, blijkt de nieuwe datum toch niet ideaal. 

Organisator Boudewijn Baertsoen: "In de klassieke wedstrijdperiode in april zijn de gewassen nog niet aangeplant of ingezaaid. Intussen is dat wel het geval. We hadden daar te weinig aan gedacht op voorhand. Het is niet de bedoeling dat de gewassen platgetrapt worden door het publiek. We komen overeen met de landbouwers, we willen niet dat zij extra schade zouden hebben." 

Te weinig plaats voor publiek

Er is met andere woorden te weinig plaats. Boudewijn Baertsoen: "Sowieso werken we met veiligheidszones. De mensen moeten 10 meter van de weg staan, dat is dus 10 meter op het land. Het gaat toch om een grote oppervlakte van de akkers die platgetrapt zou worden. Je moet rekenen op zo'n 200 tot 400 vierkante meter per zone." 

Bovendien is het niet makkelijk om vrijwilligers te vinden midden in de zomer. Alle problemen samen maken dat de rally niet doorgaat en de organisatie volop uitkijkt naar volgend jaar. "Onze club bestaat volgend jaar 50 jaar. In de editie van volgend jaar gaan we dat extra vieren." 

Meest gelezen