Test Aankoop wil ban op voedingsproducten met kleurstof titaniumdioxide

Consumentenorganisatie Test Aankoop wil dat supermarkten producten weren die de chemische stof titaniumdioxide of E171 bevatten, dat schrijft de krant De Standaard. De stof maakt producten wit en laat ze glanzen. Maar volgens experten kan titaniumdioxide schadelijk zijn voor onze gezondheid. En de stof is eigenlijk overbodig in de voedingsproducten, vindt Test Aankoop.

Witte glanzende kauwgum, blinkend taartglazuur of hagelwitte pepermunt. De kleurstof titaniumdioxide of E171 zit in verschillende voedingsproducten en wordt vooral gebruikt om zaken witter te maken of mooi te laten glanzen. Volgens consumentenorganisatie Test Aankoop is het product niet nodig in de voedingsproducten, en kan het niet worden uitgesloten dat de stof schadelijk is voor de gezondheid.

Test Aankoop verwijst naar een rapport van het Europese voedselagentschap EFSA, dat begin mei gepubliceerd werd. EFSA beschouwt titaniumdioxide niet langer als een veilige kleurstof. Want, zegt de organisatie, een risico op "genotoxiciteit" kan niet woren uitgesloten. Begrijp: wie titaniumdioxide binnenkrijgt, riskeert aangetast DNA te krijgen, wat kan leiden tot bijvoorbeeld bepaalde soorten kanker. Ook een veilige dosis vastleggen was volgens de wetenschappers bij EFSA niet mogelijk.

Proef op de som

Test Aankoop ging naar aanleiding van het Europees advies onderzoeken welke voedingsproducten in Belgische supermarkten titaniumdioxide bevatten, en dat waren er toch wat. De consumentenorganisatie vond vooral in kauwgum, pepermuntsnoepjes en nootjes omhuld met chocolade de stof terug. Ook in glazuur en andere gebakdecoratie staat titaniumdioxide vermeld op het etiket. 

Een formeel Europees verbod op het gebruik van de stof is er nog niet. De procedurele weg is nog lang, zegt Test Aankoop. Maar in afwachting daarvan hoopt de consumentenorganisatie dat supermarkten en voedingsproducenten zelf het heft in handen gaan nemen, en de stof uit hun voedingsproducten zullen verwijderen. 

Meest gelezen