Stadsbestuur geeft groen licht voor tweede en derde fase Gedempte Zuiderdokken: aanleg park vanaf najaar

Het Antwerpse stadsbestuur heeft het licht op groen gezet voor de  tweede en derde fase van de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken. De werken van de eerste fase verlopen intussen op schema. Het einddoel is een park met ondergrondse parkeergarages. Eén daarvan is al open. Nu wordt op het dak daarvan ook het park voort aangelegd.

De Gedempte Zuiderdokken waren door de jaren een heen een grote parkeerplaats geworden. Op geregelde tijdstippen moesten de auto's wel wijken voor evenementen. In de plaats komt nu een park bovenop de drie voormalige dokken: Steendok, Kooldok en Schippersdok. De eerste fase, Steendok, is bijna klaar. Nu is er ook de goedkeuring voor de aanleg van het park op het voormalige Kooldok en Schippersdok, en de verdere heraanleg van de Vlaamse- en Waalse Kaai.

"In het najaar starten we dan met de aanleg van het prachtige park", zegt schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). "We hebben zoveel mogelijk bomen bewaard. Er wordt heel omzichtig mee omgesprongen, zodat die ook niet te veel "werkstress" ervaren. Maar we gaan ook heel wat nieuw groen aanplanten. Door het behoud van de grote, nog gezonde bomen, waar het kan, zal het park meteen wel een groene start kennen." 

Door het behoud van de grote, nog gezonde bomen, waar het kan, zal het park meteen een groene start kennen

Annick De Ridder (N-VA), schepen voor Stadsontwikkeling

In totaal zullen er tegen de 500 bomen op het plein komen, wat een pak meer is dan ervoor. "We hopen tegen het voorjaar van 2022 het eerste gedeelte van het park open te stellen. Dat zal helemaal aangelegd zijn met gras, struiken, bomen, noem maar op. Verder naar het noorden vanaf de Waterpoort zou het park klaar moeten zijn tegen 2024."

De stad trekt ruim 23 miljoen euro uit voor de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken. Daarbij komt nog 2 miljoen euro Europese subsidies. Er is nog geen naam voor het park maar de buurtbewoners zullen inspraak krijgen.

Zo zullen de Gedempte Zuiderdokken er in de toekomst gaan uitzien

Meest gelezen