UGent

UGent heeft originele huisdieren in aanbieding: 3 hangbuikvarkens. "Het liefst voor mensen met wat ervaring"

De afdeling dierengeneeskunde van de UGent zoekt een thuis voor drie hangbuikvarkens. De brandweer had ze daar gebracht. "Maar de kinderboerderijen zitten al vol met dit soort dieren", dus zoekt de UGent privépersonen die plaats hebben om de varkens te adopteren. In november vorig jaar zocht de afdeling dierengeneeskunde een thuis voor hangbuikvarken Babette. 

In november was de afdeling dierengeneeskunde van de UGent op zoek naar een thuis voor Babette, een hangbuikvarken van 100 kilogram. Babette kwam terecht bij een gezin in Staden, in West-Vlaanderen. Nu zijn er bij de dierengeneeskunde alweer drie varkens binnengebracht, lezen we op de facebookpagina: 

Waar komen ze vandaan?

"We hebben een afspraak met de brandweer van de zone Gent dat ze dieren waar ze geen weg mee weten bij ons mogen brengen", legt Frank Gasthuis uit, de decaan van de faculteit diergeneeskunde. Zo kwamen de drie hangbuikvarkens daar terecht. "Een week of 4 geleden moest de brandweer in de omgeving van Melle 2 varkens ophalen en vorige week kwam er nog een bij. Zijn ze ontsnapt of achtergelaten, we weten het niet, ze zijn van niemand."

Geen impulsadopties

De faculteit zoekt bij particulieren een nieuwe thuis voor de dieren. In de kinderboerderijen kunnen ze niet terecht zegt Frank Gasthuis: "Die zitten al behoorlijk vol met van die varkens. Daarom doen we een oproep voor opvang bij het brede publiek. We hebben liefst dat mensen die wat ervaring hebben met dieren ze in huis nemen." Hij vraagt ook dat kandidaten zich niet aanmelden met redenen als: "Ons dochter ziet dat graag, of ze zijn zo lief. We willen geen impulsadopties, mensen moeten weten waaraan ze beginnen."

We zoeken geen mensen die de varkens willen omdat ze ze gewoon lief vinden

Decaan Frank Gasthuys

Plaats voor wroeters

Een stadstuintje komt niet in aanmerking om de varkens in te zetten. Er is een behoorlijk veld voor nodig dat omheind is. "Varkens zijn wroeters, die wroeten veel kapot. Ze moeten een beloop hebben buiten en ze mogen niet kunnen ontsnappen want ze kruipen overal tussen en door." Gasthuis wijst er ook op dat de winter er snel zal zijn en dat de dieren dan een stalletje "of een omgebouwd tuinhuis" nodig hebben. Wat het eten betreft: "Een varken eet alles." Je kan er commercieel varkensvoer voor kopen, tipt de decaan.

Meest gelezen