Unizo Beersel protesteert tegen belastingen voor kmo's

Ondernemers uit Beersel hebben actie gevoerd tegen het belastingbeleid van de gemeente. “Er werd een pestbelasting afgeschaft, maar het merendeel van de lokale kmo’s moet in de praktijk meer betalen via nieuwe belastingen”, zegt Gert Christiaens van Unizo Beersel. Schepen van Financiën Eddy Deknopper (Lijst Burgemeester) zegt dat er van nieuwe belastingen geen sprake is.

Eind 2019 werd beslist dat Beersel de belasting op economische bedrijvigheid zou herzien. Ondernemingen die over minder dan 100 vierkante meter beschikten werden vrijgesteld. “Die zogenaamde pestbelasting werd afgeschaft”, aldus Gert Christiaens. “Maar de iets grotere bedrijven betalen nu wel meer dan de helft extra van diezelfde belasting. Het gaat vooral om de lokale kmo’s terwijl de grootste ondernemers hun zelfde laag tarief behielden.”

Volgens de ondernemers betalen ze ook nieuwe belastingen. “Er werd een belasting op publiciteit en lichtreclame ingevoerd en ook de parking en groenzones worden belast. Dat is voor ons onaanvaardbaar. "

Er komen allerlei belastingen bij en de gemeente int de belastingen veel nauwgezetter. Daardoor betalen kmo's twee tot drie keer meer dan vroeger

Gert Christiaens, Unizo Beersel

Schepen Eddy Deknopper weerlegt dat er intussen nieuwe belastingen ingevoerd zijn. “De laatste belastingwijziging die besproken werd op de gemeenteraad was die vrijstelling tot 100 vierkante meter”, weet Deknopper. “Het klopt dat we nu wel degelijk milieubelasting innen bij de bedrijven, net als een belasting op lichtreclame en parkings. Maar die reglementen bestonden al jaren. Alleen werd die belasting niet efficiënt geïnd.  Maar dan nog heerst er een bedrijfsvriendelijk klimaat in Beersel."

Meest gelezen