"Deze Rode Duivels verdienen het EK te winnen", zegt voormalig hulpcoach Vital Borkelmans

Vital Borkelmans, momenteel bondscoach van Jordanië, was jarenlang hulpcoach bij de Rode Duivels, de rechterhand van vriend en bondscoach Marc Wilmots. Hij volgt nog altijd de Rode Duivels die hij begeleidde en die toen nog piepjong waren. "Maar intussen hebben ze tonnen ervaring en zijn ze klaar om dit EK te winnen", zegt Borkelmans. 

"Net coronatesten afgelegd", lacht Vital Borkelmans, "want morgen moeten we hier spelen." Borkelmans zit momenteel, samen met Luc Nilis, in Koeweit waar Jordanië een kwalificatiewedstrijd speelt voor het WK. "Zaterdag, de 11de, hebben we wedstrijd maar ik kan gelukkig ook nog live de Rode Duivels volgen. Want die verbondenheid en interesse blijft. Ik heb ze jarenlang mogen begeleiden en heb ze zien groeien. Het is momenteel een ploeg die klaar is om zich te tonen", zegt Borkelmans. 

Ze hebben de kwaliteiten, ze hebben de ervaring en ze zijn er klaar voor, ze verdienen het om een mooie prijs te pakken

Vital Borkelmans

"Het is eerder al gezegd, op het WK bijvoorbeeld", gaat Borkelmans verder, "dat deze jongens het verdienen om een prijs te pakken. Het zijn geen onervaren gastjes meer, ze hebben ervaring, en zeker veel kwaliteiten. Voor sommigen zal het ook de laatste kans zijn om zo'n prijs te pakken, dus ze verdienen het zeker om dit EK te winnen."

"Voor mij is het vooral belangrijk dat onze jongens de eerste campagne goed doorkomen", zegt Borkelmans. "Als dan ook nog Witsel, Hazard en De Bruyne terugkomen, is er nog veel mogelijk. Witsel is de man die de lijnen uitzet en de controle heeft in het middenveld, Hazard is degene die een belangrijke actie kan maken en De Bruyne is de man van de passing en de finishing touch."

Er zijn tegenwoordig manieren genoeg om voetballers tijdens een tornooi rust te geven, die afstanden, dat speelt eigenlijk niet

Vital Borkelmans

"In Brazilië hadden we dat destijds ook, dat we uren moesten vliegen naar de plaats waar we de match speelden.  Maar deze jongens zijn dat gewoon en tegenwoordig is er zoveel mogelijk om spelers rust te geven. Ik zie daar geen probleem. Onze ploeg is klaar om een mooie prijs mee naar huis te brengen", besluit Vital Borkelmans. 

Meest gelezen