BEKIJK - Van vermoeiende vluchten tot grote ego's: sportanker Maarten Vangramberen blikt vooruit op het EK

Het aftellen kan beginnen: morgenavond klokslag 21 uur start voor de Rode Duivels het Europees Kampioenschap. Ze spelen hun eerste wedstrijd tegen Rusland, op Russische bodem. Sint-Petersburg wordt daarmee de eerste van hopelijk veel speelsteden die ons Belgisch elftal mag afvinken. Maar kruipen al die vluchten niet in de kleren? En al weten ze de vermoeidheid te weren, zullen ze ook corona kunnen ontlopen? Sportanker Maarten Vangramberen blikt vooruit op een maand vol EK-belevenissen.

Waarom wordt er in 11 landen gespeeld?

UEFA 2020 start 11 juni, stopt 11 juli en wordt in 11 steden in 11 landen gespeeld: het lijkt op een uitgekiende marketingcampagne, maar volgens Sporza-journalist Maarten Vangramberen is het louter toeval. “Zonder corona en volgens de oorspronkelijke planning startte het EK op 12 juli en met 13 speelsteden." Een beslissing van toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini: hij wilde 60 jaar EK voetbal groots aanpakken. "Aanvankelijk kon dat op veel enthousiasme rekenen, maar door corona is er vandaag veel minder animo. De organisatie hield echter voet bij stuk.” En dus zal er de komende maand heel wat heen en weer gevlogen worden.

Maarten Vangramberen toont welke landen daarbij worden aangedaan:

Videospeler inladen...

Wat doet al dat rondreizen met de conditie van onze Duivels?

Of de Rode Duivels helemaal naar Azerbeidzjan zullen moeten afzakken is nog maar de vraag, maar feit is wel dat al dat rondtrekken niet optimaal is voor de conditie van ons Belgisch elftal: “Hoe je het ook draait of keert, reizen is vermoeiend en kruipt in de kleren”, aldus Maarten Vangramberen. “Zoveel vluchten hebben invloed op de fysieke prestaties. Er is een groot verschil met bijvoorbeeld Engeland, waarbij de ploeg in Londen traint en op een half uurtje rijden van het stadion verblijft.”

Een scenario dat ook voor onze Duivels had gekund: “In 2012 was het nog de bedoeling dat België de openingsmatch van UEFA 2020 zou organiseren, en dat in een splinternieuw Eurostadion. Maar België is een complex land: alles wat mis kon gaan, liep mis, en er werd zelfs nooit een spade in de grond gestoken om dat stadion te bouwen. Het lijkt misschien oneerlijk ten opzichte van landen die minder onderweg zijn, maar het is onze eigen schuld: we hadden moeten zorgen voor een eigen stadion om onze gouden generatie een duwtje in de rug te geven.”

Welke invloed heeft corona op deze EK-editie?

Feesteditie of niet, corona werpt onvermijdelijk een schaduw over dit Europees kampioenschap. “In Nederland en Spanje testten al spelers positief, en net nog hoorde ik dat ook een Russische voetballer een vreemde test aflegde.” Een speler hier en daar is met een beetje geluk nog behapbaar, maar bij een grote uitbraak bestaat de kans dat een land de wedstrijd moet verlaten: “Heb je minder dan 13 fitte spelers die negatief testten, inclusief doelman, dan moet je forfait geven. Zelfs al sta je in de halve finale.”

Hoe groot de kans is dat dit ook effectief kan gebeuren? Maarten Vangramberen legt uit: 

Videospeler inladen...

Hoe veilig is het voor onze Belgische selectie?

Aan de voorzichtigheid van de Belgische ploeg zal het alvast niet liggen: “Van spelers over kok tot buschauffeur: het volledige Belgische entourage vormt een bubbel van 70 personen. Willen we spelers interviewen, dan gebeurt dat dit jaar digitaal in plaats van vlak voor hun neus. Ze zijn extreem op hun hoede, en tot nu toe heeft dat geloond: gisteren testte elke speler negatief. Na anderhalf jaar corona hebben we intussen ook voldoende ervaring om dit soort gebeuren in goede banen te leiden.”

Wat mogen we van onze nationale ploeg verwachten?

Topfavoriet zijn we volgens Maarten Vangramberen niet: “Die eer is weggelegd voor Frankrijk. Niet gek: zelfs met hun B-ploeg zouden ze in staat zijn het EK te winnen. Je kan de sterkte van een ploeg aflezen aan de spelers die ze thuislaten, en Frankrijk laat wereldtoppers achter. Wat dan weer in hun nadeel kan spelen, is hun groot ego. Veel Fransen hebben daar last van, en Franse spelers nog meer. Ze zullen als één ploeg ervoor moeten gaan, en dat terwijl het bijvoorbeeld hommeles zou zijn tussen Kylian Mbappé en Olivier Giroud.”

En verder? “Duitsland wordt snel afgeschreven, maar dat is onterecht. Portugal – de winnaar van het EK in 2016 – speelt nog beter dan vijf jaar geleden, en ook Italië is een ploeg om naar uit te kijken.” Maakt België dan geen kans? “Integendeel: ook onze Duivels staan erg hoog aangeschreven, misschien wel op de tweede plaats. Ik heb goede hoop om op z’n minst de halve finale te halen, maar het is goed mogelijk dat we ook de finale spelen.”

Aan welke spelers zullen we onze overwinningen te danken hebben?

Videospeler inladen...

Om het af te leren, smijt Maarten Vangramberen er nog een pronostiek voor de match tegen Rusland bovenop: “Tijdens de kwalificaties klopten we Rusland met 3-1 en 4-1. Morgen gaan we dat opnieuw doen, misschien met iets minder glans. Schrijf maar op: we zullen er winnen met 1-2.”

De volledige VRT NWS Live met sportanker Maarten Vangramberen kan je hier herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen