Vlaams minister Beke roept twintigers op zich aan te melden op vaccinatiereservelijst QVAX: "We want you"

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) roept twintigers op om zich op QVAX, de reservelijst voor de coronavaccinaties, te zetten. Omdat de meeste dertigers hun vaccinatie-uitnodiging intussen gekregen hebben en zij dus van de reservelijst verdwijnen, kunnen de jongeren zo sneller aan de beurt komen. 

Wouter Beke deed tijdens de wekelijkse vaccinatiebriefing een duidelijke oproep aan al wie jonger is dan 30 jaar. "Zet u op de QVAX-lijst, de uitnodigingen naar 30'ers gaan snel vooruit. 20'ers komen nu bovenaan op de reservelijst. Het is belangrijk dat de  jongere groep zich nu op de QVAX-lijst zet." 

De dertigers, waarvan intussen een grote groep zijn officiële uitnodiging gekregen heeft, verdwijnen nu van de QVAX-lijst, waardoor de jongere groepen daar bovenaan komen te staan.  "Met uitstel en annulaties door zomer- en vakantieplannen kunnen er ook vaccins vrijkomen, de reservelijst is dus nuttig", benadrukte minister Beke.  Er is dus een reële kans om je vaccinatie met verschillende weken te versnellen. "Jongeren, meld u aan op de QVAX-lijst: “We want you”", besloot minister Beke.  

Gisteren raakte ook het nieuws bekend dat Vlamingen jonger dan 41 jaar er binnenkort zelf voor kunnen kiezen om zich toch te laten inenten met het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson.  Vanaf woensdag 16 juni kunnen de jongere generaties op QVAX dus ook aangeven dat ze kandidaat zijn voor dit vaccin. 

Ook de 16- en 17-jarigen, zo'n 140.000 jongeren die allemaal het Pfizer-vaccin moeten krijgen, zullen zich mogelijk vanaf volgende week al op de QVAX-reservelijst kunnen inschrijven. 

Tijdens de briefing werd ook bekendgemaakt dat we nu in de piekweken van de vaccinatiecampagne zitten, er wordt momenteel meer dan 1 vaccin per seconde gezet. Tegen 21 juni zal 70% van de volwassen bevolking in Vlaanderen een eerste prik gekregen hebben. 

In Brussel kunnen alle mensen die in 1990 geboren zijn zich vanaf 18 uur inschrijven voor een vaccinatie. Vanaf 23 uur kunnen 18-plussers zich op de wachtlijst laten zetten. In Wallonië zijn alle uitnodigingen voor iedereen ouder dan 18 ondertussen de deur uit. 

Meest gelezen