Zomer Van Antwerpen komt met extra lang programma vol bijzonderheden

Met de zomer voor de deur stelt Zomer van Antwerpen haar programma voor. In coronatijden is het een indrukwekkende planning geworden. Voorstellingen vinden langer dan normaal plaats om zoveel mogelijk mensen een kans te geven nu kleinere publieken verplicht zijn.  Heel veel artiesten kiezen in deze tijden daarom voor intiemere contacten. "Ons zeer diverse programma hebben we te danken aan de vele gezelschappen en artiesten. Zij hebben lange tijd en hard nagedacht over hoe ze iets bijzonder kunnen tonen op een veilige manier", aldus organisator Patrick De Groote. 

Vorig jaar  moesten bezoekers vrede nemen met een aangepast programma, dat meer dan 400 live events telde.  Toch klaagt De Groote niet over die editie: "Het was elke voorstelling weer ontroerend om te zien hoe gelukkig artiesten en publiek waren om elkaar terug te zien en verhalen te kunnen delen." Sindsdien zitten zowel bezoekers als artiesten al weer een jaar op hun honger. 

Die honger heeft dit jaar volgens de organisator tot een nog groter, mooier  en veel uitgebreider aanbod geleid: "We hebben voorstellingen hoog in de lucht, diep onder de grond, in tuinen en op pleinen. Maar we spelen ook heel vaak in zeer verrassende en unieke omstandigheden zoals in verlaten postkantoren of vergeten stations. Uiteindelijk gebruiken we zo'n 30 locaties. Voorstellingen vinden telkens in bubbels plaats. Het is onmogelijk om alles te zien, maar iedereen kan een beetje z'n eigen programma samenstellen."

Heel veel artiesten lieten zich inspireren door de beperkte toegang en zetten nu volop in op intiemere verhalen en contacten met het publiek

Patrick De Groote

Intiem bij het Noorderlicht

Bezoekers kunnen met hun bubbel van 17 juni tot 5 september genieten van zowel gratis als betalende activiteiten. De organisatie koos voor die langere periode omdat ze door de heersende maatregelen met kleinere publieken moet werken. Zo wil ze toch zoveel mogelijk bezoekers de kans geven om zoveel mogelijk voorstellingen bij te wonen. Maar de maatregelen hebben artiesten ook geïnspireerd, denkt De Groote: "Binnen werken we met heel kleine capaciteiten. Er zijn zelfs voorstelllingen waar het publiek maar een voor een binnen mag. Dat brengt heel wat menselijkere contacten met zich mee. Heel veel artiesten zetten in deze tijden echter net in op intiemere contacten."

Maar ook in open lucht wil de organisatie voor magische momenten zorgen. Zo plaatst ze een tribune waarop bezoekers kunnen genieten van de zonsondergang. Ook die vormde een bron van inspiratie volgens de organisator: "Dat fantastisch schouwspel speelt zich elke dag af. Mensen in de eigen stad vergeten dat soms. In die context komt er op het einde van augustus een kunstwerk rond het noorderlicht naar Antwerpen. Dat is zo'n technisch hoogstandje dat je vergeet dat er techniek achter zit. "

Hier kan je het hele programma raadplegen. 

Meest gelezen