CD&V-voorzitter Coens haalt bakzeil op partijcongres: nieuw "mission statement" nét niet goedgekeurd

CD&V-voorzitter Joachim Coens heeft vandaag een symbolische nederlaag geleden: zijn mission statement voor de partij raakte nét niet goedgekeurd op het partijcongres, bij gebrek aan een tweederde meerheid. “De vraag is hoe dit het gezag van Coens aantast”, vraagt VRT NWS-Wetstraatjournalist Bart Verhulst zich af.

Het grotendeels digitale CD&V-congres dat vandaag plaatsvond, moest volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens “het meest vernieuwende” worden sinds 2001. Dat was het jaar van het "vernieuwingscongres" waar CVP omgedoopt werd in CD&V. 

Het congres begon vanochtend echter in mineur voor Coens: het nieuwe mission statement dat hij had geschreven en dat eerder werd goedgekeurd door de algemene vergadering van de partij, raakte nét niet goedgekeurd door de partijleden.

Nét niet

Zo’n mission statement is een tekst die samenvat waar de partij voor staat. Het is de allereerste zin van de partijstatuten die CD&V’ers onderschrijven als lid van de partij. 

Vooralsnog leest die als volgt: “Voor ons telt elke mens.” Coens wilde die tekst veranderen in “CD&V gelooft in wat mensen kunnen", maar kon kennelijk niet genoeg CD&V’ers overtuigen. 

Om de tekst te wijzigen is een tweederde meerderheid nodig, maar die werd niet gehaald: 65 procent van de ruim 1.200 leden stemde voor, 35 procent stemde tegen. Nét niet genoeg dus. Wel werd er daarna mee ingestemd om de discussie door te schuiven naar een nieuw, inhoudelijk congres, in december. 

“Een logische beslissing van onze leden”, reageert Coens laconiek. “Dit mission statement is erg belangrijk voor de koers van de partij, en kan nu in december hernomen worden.”

Gezagskwestie

“De vraag is hoe dit het gezag van Coens aantast”, vraagt VRT NWS-Wetstraatjournalist Bart Verhulst zich af. Coens is nu anderhalf jaar voorzitter en moet CD&V vernieuwen om niet verder stemmen te verliezen. 

“De partij die Vlaanderen decennia lang leidde, zakt almaar verder weg”, aldus Verhulst. Bij de vorige verkiezingen kreeg CD&V federaal nog geen 9 procent van de stemmen; in het Vlaams parlement was dat een goeie 15 procent. In de recentste peilingen zakt ze op Vlaams niveau verder weg, naar 10 procent. 

Democratischer

Bij zijn aantreden als voorzitter beloofde Coens om de partij intern stevig te hervormen en het partijcongres van vandaag was daar een belangrijke stap in. Naast het débacle met het mission statement werden de belangrijkste amendementen vandaag wél gestemd en goedgekeurd. 

"De interne democratie werd vandaag omgezet in de praktijk", reageert Coens na de stemming. "Ook de leden geven duidelijk aan dat we de kant van de vernieuwing moeten kiezen." 

Zo is onder andere beslist dat CD&V voortaan drie besluitvormingsorganen krijgt: het partijcongres (jaarlijks), de partijraad (maandelijks) en het partijbestuur (wekelijks), met gelijklopende niveaus (nationaal, provinciaal en lokaal). 

Om de partij democratischer te maken, maakt Coens een einde aan het privilege van de partijvoorzitter om zonder intern akkoord federale ministers te benoemen. Ook mag een CD&V-voorzitter geen burgemeester meer zijn. 

Het is te zeggen: het mag wel nog, als de gemeente niet meer dan 30.000 inwoners telt. Coens kan dus zelf burgemeester van Damme blijven. 

Meest gelezen