Jelle Vermeersch

Congolese president Tshisekedi komt de tand van oud-premier Lumumba niet ophalen

Door de opflakkering van corona in de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn een aantal herdenkingen opnieuw uitgesteld. De viering van 61 jaar onafhankelijkheid, maar ook de plechtige teruggave van de tand van oud-premier Lumumba. Onze koning gaat niet naar Kinshasa, en nu laat ook de Congolese president Félix Tshisekedi verstek gaan voor zijn reis naar België. 

De feestelijkheden in Congo rond 61 jaar onafhankelijkheid worden uitgesteld. Dat heeft president Tshisekedi gisteravond aan de ministerraad gezegd. Ook de plechtigheden in het kader van de teruggave van de stoffelijke resten van oud-premier Patrice Lumumba gaan niet door. Alles heeft te maken met de derde coronagolf in Congo. "De besmettingen nemen toe, met een piek over twee weken, en die sanitaire toestand vergt drastische beperkende maatregelen", zegt de Congolese regering. 

Geen koning, geen president, ...

Onze koning Filip was van plan om op 30 juni de feestelijkheden te gaan bijwonen. De koning had vorig jaar naar aanleiding van 60 jaar onafhankelijkheid al een spijtbrief geschreven naar de Congolese president over wat er is misgelopen tijdens de koloniale periode. De koning wilde dit jaar persoonlijk een gebaar gaan stellen. Maar hij stelde vorige week al zijn reis uit omwille van de coronaproblemen. 

Volgens Congolese media gaat ook het bezoek van de Congolese president Felix Tshisekedi aan België niet door. Tshisekedi zou op 21 juni naar België komen om de stoffelijke resten van oud-premier Lumumba op te halen. Intussen heeft ook de woordvoerder van premier De Croo dat nieuws bevestigd. (lees verder onder tweet)

... en geen tand

Meteen worden ook alle plechtigheden rond die teruggave uitgesteld. Premier Patrice Eméry Lumumba werd vlak na de onafhankelijkheid vermoord, in januari 1961, bij Shilatembo in Haut-Katanga.  De Belgische rijkswachter Gérard Soete, die zijn lijk moest doen verdwijnen, had als trofee één of twee tanden en een vingerkootje meegenomen. In 2016 nam het Belgische gerecht de relikwieën in beslag bij de dochter van Soete.  

President Tshisekedi zou de resten symbolisch komen ophalen. Daarna zouden ze een reis maken langs de steden Lumumba-ville, Kisangani en Shilatembo. Daarna zouden ze in een mausoleum worden gezet op een groot kruispunt in Kinshasa, waar nu al een standbeeld staat van de oud-premier.  Maar die plannen worden nu op de lange baan geschoven. De dochter van Lumumba, Juliana, eiste drie jaar geleden gerechtigheid voor haar vader, in de documentaire Kinderen van de kolonie van Canvas. Zij wenst nu niet te reageren. 

Meest gelezen