Coronablog: Premier De Croo krijgt eerste prik: "Snel het leven weer vrij kunnen maken"

Met de coronacijfers in ons land blijft het de goede richting uit gaan. Er liggen nu 300 patiënten op intensieve zorg, er zijn gemiddeld net iets meer dan 1.000 bevestigde besmettingen per dag. De ziekenhuizen in ons land mogen overschakelen naar fase 0 van coronabestrijding. Volg de belangrijkste corona-updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier De Croo krijgt eerste coronavaccin, "begrip voor wie vakantie niet anders kan plannen"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft vanmorgen in het vaccinatiecentrum in Zottegem zijn eerste vaccinatieprik gekregen. Hij is ingeënt met Pfizer en voelde zich naar eigen zeggen heel goed na zijn eerste prik. Gaienne Hutse, jarenlang verpleegkundige in een woonzorgcentrum in Brakel en nu gepensioneerd en vrijwilligster in het vaccinatiecentrum, zette de prik. De Croo bedankte haar en alle medewerkers die de centra doen draaien.

"We willen allemaal veilig zijn. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe sneller we het leven weer vrij kunnen maken, ook voor mensen die niet gevaccineerd zijn, bijvoorbeeld voor jonge mensen", aldus de premier. "Vanaf juli, augustus gaan we veel meer mogen, en  dat is te danken aan het feit dat degenen die zich mogen laten vaccineren, daar ook op ingaan."

De Croo heeft ook begrip voor mensen die hun tweede vaccinatieprik uitstellen door vakantieplannen. "Vaccinatie is een prioriteit, maar ik begrijp dat mensen hun vakantie soms niet anders kunnen plannen, bijvoorbeeld vanwege professionele redenen. Voor het reizen is er in ieder geval geen belemmering, want op basis van een negatieve PCR-test kan je ook perfect veilig reizen."

Bekijk hier hoe de premier zijn vaccin kreeg en hoe hij naar de zomer kijkt:

Videospeler inladen...

60.000 gevaccineerde Saoedi's mogen op "grote bedevaart" naar Mekka

Saoedi-Arabië zal 60.000 inwoners de toelating geven om deel te nemen aan de hadj in juli. Dat is de jaarlijkse "grote bedevaart" naar Mekka, de heiligste plaats van de islam. De deelnemers moeten wel ingeënt zijn tegen het coronavirus, zo heeft het ministerie van de Hadj volgens het officiële Saoedische agentschap SPA aangekondigd.

In juli vorig jaar besloot Saoedi-Arabië de hadj aanzienlijk aan banden te leggen wegens het coronavirus. Uiteindelijk werden maar 10.000 bedevaartgangers uit Saoedi-Arabië zelf toegestaan, een fractie van de 2,5 miljoen moslims die in 2019 vanuit alle hoeken van de wereld naar het land afreisden.

De hadj is een van de vijf zuilen van de islam, de essentiële verplichtingen van elke moslim. Elke moslim wordt geacht de hadj minstens één keer in zijn leven te verrichten, als hij daarvoor het geld heeft.

Naast de hadj is er ook een "kleine bedevaart" (oemrah), die het hele jaar door kan worden verricht. Ook hieraan mogen momenteel alleen gevaccineerden deelnemen. Eerst waren het er 6.000 per dag; dat aantal werd later opgetrokken naar 20.000.

Impact van Indiase variant op gezondheidssysteem nog moeilijk in te schatten

De Taskforce Vaccinatie volgt op de voet wat de impact kan zijn van de varianten van het coronavirus, zoals de Indiase variant. 

"Het is nog onduidelijk wat de impact zal zijn", zegt Dirk Raemaekers van de Taskforce Vaccinatie. In het Verenigd Koninkrijk is de Indiase variant nu dominant geworden. Dat zien we vooral in de besmettingen. Wat de exacte impact is op de gezondheidszorg is nog niet duidelijk. Het gaat dan over mensen die zwaar ziek worden en in het ziekenhuis opgenomen moeten worden of op intensieve zorg belanden. De komende weken zullen we dat wel meer in detail te weten komen."

"We zien dat besmettingen vooral bij niet-gevaccineerden gebeuren en voor een deel ook bij gedeeltelijk gevaccineerde mensen. Bij volledig gevaccineerden is het zeldzaam. Het is belangrijk om te bekijken om welke mensen het gaat. Zijn dat mensen met een ernstige onderliggende ziekte? Welke leeftijd hebben ze? Daar zullen we de komende weken meer zicht op krijgen."

Wat betekent drie weken vertraging in de vaccinatiecampagne concreet?

Door de leveringsproblemen van het Janssen-vaccin van de fabrikant Johnson & Johnson zal de vaccinatiecampagne drie weken vertraging oplopen. Maar wat betekent dat concreet? Volgens Dirk Raemaeckers zal volgens de nieuwe planning de volledige volwassen bevolking pas een eerste coronaprik hebben aangeboden gekregen in de tweede helft van juli en dus niet begin juli. De 16 en 17-jarigen zullen vanaf eind juli op de planning komen. 

Uit de prognoses van de Taskforce Vaccinatie blijkt dat tegen het einde van juni 70 tot 75 procent van de volwassen bevolking een eerste dosis zou moeten gekregen hebben. In de loop van augustus zou meer dan 70 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd moeten zijn.

De problemen met de toelevering van het Janssen-vaccin worden gedeeltelijk opgevangen door verhoogde leveringen van het Pfizervaccin.

Bekijk in onderstaande tabel hoeveel vaccins de verschillende producenten aan ons land beloofd hebben de komende weken:

"We zitten nog altijd in de fase van onzekerheid", zegt Raemaekers. AstraZeneca en Johnson & Johnson hebben voor juli nog geen leveringen bevestigd. "Dat is best wel moeilijk, ook voor de vaccinatiecentra, om dat week tot week te moeten bijsturen. Ik hoop echt dat we snel zicht hebben op de leveringen van Johnson & Johnson." Nu maandag verwacht hij hierover meer duidelijkheid.

Blik op de cijfers: Gemiddeld nog net iets meer dan 1.000 bevestigde besmettingen per dag

 • Gisteren, op vrijdag 11 juni (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 5.528.994 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 60 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 48 procent. 2.970.665 van hen zijn volledig beschermd.
 • Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen gevaccineerd zullen worden. Zij zullen dus ook een uitnodiging krijgen. Daarom geven we vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.
 • Van 5 tot en met 11 juni werden elke dag gemiddeld 58 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 26 procent minder dan de week ervoor. Tussen 29 mei en 4 juni waren er gemiddeld 77 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al meer dan een maand.
 • Gisteren - vrijdag 11 juni - meldden de ziekenhuizen 47 opnames (-1 in vergelijking met donderdag). 88 patiënten (+4) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op donderdag.
 • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 770 covidpatiënten in het ziekenhuis (-47 in vergelijking met wat ze donderdag meldden). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op donderdag. De bezetting in de ziekenhuizen blijft consequent en stevig dalen. Op weekbasis is er een daling met 24 procent.
 • 300 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, -2 in vergelijking met gisteren. 173 (-6) hebben beademing nodig. Op weekbasis blijft ook het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg dalen, dit keer met 12 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 21 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
Martin Bertrand / Hans Lucas
 • In de week van 2 tot en met 8 juni overleden elke dag gemiddeld 11 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 13 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 25.075.
 • Tussen 2 en 8 juni werden per dag gemiddeld 1.079 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 37 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.074.988 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 2 en 8 juni werden dagelijks gemiddeld 42.700 tests afgenomen. Dat is 10 procent minder dan de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 2 mei en 8 juni (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 3,1 procent (1,3 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat net iets meer dan 3 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houden het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,80. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) beslist dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Met 400 op een plein, met 4 op café en met 50 in je tuin: deze regels gelden als je samen naar Rode Duivels wil kijken

We hebben er lang op moeten wachten, maar één jaar later dan gepland is het eindelijk zover: vanavond om 21 uur spelen onze Rode Duivels hun eerste EK-match tegen Rusland. Vóór de coronacrisis betekende dat tjokvolle cafés, markten en parochiezalen waar het wemelde van het volk en gezellige feestjes met vrienden thuis. Zoveel feestvreugde laten de coronacijfers niet toe, maar ze gaan wel dermate de goede richting uit dat we er alsnog een geslaagd EK van kunnen maken. VRT NWS somt de mogelijkheden voor je op.

Lees meer in het bericht:

Zonnebril, zwemkledij en negatief testresultaat op zak? Dit moet je weten over testen als je op reis vertrekt

Ik ga op reis en ik neem mee: een negatieve PCR-test. Het zal voor veel mensen deze zomer de werkelijkheid zijn. En ook wie terugkeert, zal zich in sommige gevallen moeten laten testen. Maar in welke situaties heb je nu precies zo'n negatieve PCR-test nodig? Waar moet je hem halen? En is hij gratis of niet? Voor wie staat te popelen om te reizen, maar niet meer aan de regels uit kan, zocht VRT NWS de antwoorden.

Lees meer in het artikel:

Dreigend tekort aan medisch personeel in vaccinatiecentra

Meerdere vaccinatiecentra melden een dreigend tekort aan medisch personeel. Dat schrijft De Morgen. Het gaat vooral om artsen en verpleegkundigen die nodig zijn om de prikken te zetten. "Het zijn de drukste weken en de vaccinatiecentra zijn nu langer geopend", haalt Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg & Gezondheid aan als een van de oorzaken. Ook door de naderende vakantie zijn er minder mensen bereid om zich aan te bieden als vrijwilliger.

Lees meer in het artikel:

Bezorgdheid bij de Britten: "Besmettingen stijgen, stel laatste fase van versoepelingen uit"

De Britse regering zou overwegen om de laatste fase van de versoepelingen, gepland voor 21 juni, uit te stellen als gevolg van het stijgende aantal besmettingen. Dat melden verschillende media in het Verenigd Koninkrijk vandaag. Bij die nieuwe besmettingen gaat het vooral om de zogenoemde Deltavariant, dat is hoe de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de in India ontdekte variant officieel benoemt.

Het was de bedoeling dat er op 21 juni een einde kwam aan de lockdown in het Verenigd Koninkrijk. Maar er is dus grote bezorgheid. Gisteren, op 11 juni, waren er 8.125 nieuwe bevestigde besmettingen. Een week eerder, op 4 juni, waren dat er nog 6.238. In Engeland ligt het reproductiegetal tussen 1,2 en 1,4, wat betekent dat het coronavirus in kracht toeneemt.

De British Medical Association, de grootste beroeporganisatie van artsen in het Verenigd Koninkrijk, dringt erop aan om de versoepelingen uit te stellen. "Slechts 54,2 procent van de volwassen bevolking is volledig gevaccineerd is, veel jonge mensen komen nog niet in aanmerking. Er is een enorm risico dat voortijdig alle maatregelen versoepelen het uitstekende werk van de vaccinatiecampagne teniet zal doen en tot een golf van infecties zal leiden", aldus voorzitter Chaand Nagpaul.

Premier Johnson maakt maandag bekend of de versoepeling van de lockdown die op 21 juni gepland staat, door kan gaan. Er zou nog geen definitieve beslissing genomen zijn, er zouden verschillende opties onderzocht worden.

 

Minister Vandenbroucke: "Problemen Johnson & Johnson tegenvaller, wellicht 3 weken vertraging"

De leveringsproblemen van het Janssen-vaccin van de fabrikant Johnson & Johnson betekenen "een serieuze tegenvaller" voor de vaccinatiecampagne in ons land. Die zal wellicht drie weken vertraging oplopen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd in "De ochtend".

Lees meer in het artikel:

Meest gelezen