Dreigend tekort aan medisch personeel in vaccinatiecentra: "En ook in de testcentra is extra personeel nodig"

Verschillende vaccinatiecentra melden een dreigend tekort aan medisch personeel. Dat schrijft De Morgen. Het gaat vooral om artsen en verpleegkundigen die nodig zijn om de prikken te zetten. "Het zijn de drukste weken en de vaccinatiecentra zijn nu langer geopend", haalt Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg & Gezondheid aan als een van de oorzaken. Ook door de naderende vakantie zijn er minder mensen bereid om zich aan te bieden als vrijwilliger. 

"Het wordt steeds moeilijker om de planning voor de medische profielen ingevuld te krijgen", vertelt Katrien Verschueren, coördinator van de eerstelijnszone Demerland en hoofd van het vaccinatiecentrum in Aarschot en Diest. En ook het Agentschap Zorg & Gezondheid bevestigt dat het tekort aan medisch personeel voor enkele vaccinatiecentra mogelijk een probleem kan worden de komende weken. 

Er worden deze weken heel wat prikken gezet, waardoor er ook meer mensen nodig zijn om die te zetten, zegt Verschueren. En dat beaamt ook Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg & Gezondheid. "Het zijn de drukste weken en de vaccinatiecentra blijven nu langer open", klinkt het. 

Zomervakantie

Ook de nakende zomervakantie draagt bij aan het dreigende tekort. "Uiteraard hebben onze verpleegkundigen en artsen hun verlof dubbel en dik verdiend. Om de zomervakantie te overbruggen hebben we daarom extra handen nodig zodat ze elkaar kunnen vervangen", aldus Verschueren. 

Maar met de zomervakantie gaan ook extra tests gepaard voor mensen die een negatieve test moeten voorleggen bij vertrek naar het buitenland. "Die extra testcapaciteit zorgt ervoor dat er ook in de testcentra extra verpleegkundigen nodig zijn", vertellen zowel Verschueren als Vandenreyt. 

Federale noodwet

Volgens Verschueren zou het al een grote hulp zijn als studenten geneeskunde en verpleegkunde ingezet kunnen worden om te helpen. Anderzijds kunnen de vaccinatiecentra ook gebruikmaken van een federale noodwet. 

"Normaal mogen in de vaccinatiecentra de medische taken enkel vervuld worden door artsen en verpleegkundigen, maar de federale noodwet laat toe dat ze ook andere mensen kunnen inschakelen, zoals apothekers, tandartsen en dierenartsen", vertelt Vandereyt. 

Maar Verschueren denkt ook dat ze daar op dezelfde problemen gaan stuiten. "Met de verlofperiode is er geen overschot aan personeel."

Meest gelezen