Minister Vandenbroucke: "Problemen Johnson & Johnson tegenvaller, wellicht 3 weken vertraging voor vaccinatiecampagne"

De leveringsproblemen van het Janssen-vaccin van de fabrikant Johnson & Johnson betekenen "een serieuze tegenvaller" voor de vaccinatiecampagne in ons land. Die zal wellicht drie weken vertraging oplopen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd in "De ochtend".

Gisteren besliste de Europese Geneesmiddelenautoriteit (EMA) om enkele geblokkeerde loten van het Janssen-vaccin van de fabrikant Johnson & Johnson niet meer vrij te geven. Ze waren geproduceerd in een fabriek in Baltimore, in de Verenigde Staten, waar eerder door een menselijke fout vaccins vernietigd moesten worden nadat ingrediënten van het Johnson & Johnson-vaccin gemengd waren met ingrediënten van het AstraZeneca-vaccin. Over hoeveel loten het precies gaat, is niet bekendgemaakt, maar het betekent wel vertraging voor de vaccinatiecampagne in ons land.

"In de Verenigde Staten waren fouten gebeurd in die fabriek. De Amerikaanse overheid heeft toen beslist om de gemixte vaccins te vernietigen. De Europese overheden oordeelden toen dat ze producties uit die fabriek, die mogelijk hetzelfde probleem hadden, voorlopig achter slot en grendel zouden houden. Nu is duidelijk dat ze definitief niet vrijgegeven zullen worden", legt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "De ochtend".

En dat betekent dat er -opnieuw- vertraging is voor de vaccinatiecampagne in ons land. "Wij hadden helemaal in het begin gehoopt om eind juni 1,4 miljoen dosissen van het Johnson & Johnson-vaccin te hebben. Maar eind juni zullen we er maar een 450.000-tal hebben. Voor een stuk zat dat al wel in onze planning, we gingen al lang niet meer uit van die 1,4 miljoen. Maar het betekent wellicht een vertraging van drie weken", aldus Vandenbroucke.

"We weten ook niet hoeveel vaccins Johnson & Johnson zal leveren in juli. We zullen zien waar we staan eind juni, begin juli. Maar laat ons optimistisch blijven en niet panikeren", zegt Vandenbroucke over de vaccinaties in ons land. Bekijk hier dat fragment:

Videospeler inladen...

Volgens Dirk Raemaekers van de Taskforce Vaccinatie betekent de vertraging dat pas in de tweede helft van juli de volledige volwassen bevolking een coronaprik zal hebben aangeboden gekregen en dus niet begin juli. De 16 en 17-jarigen zullen vanaf eind juli op de planning komen. 

Uit de prognoses van de Taskforce Vaccinatie blijkt dat tegen het einde van juni 70 tot 75 procent van de volwassen bevolking een eerste dosis zou moeten gekregen hebben. In de loop van augustus zou meer dan 70 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd moeten zijn.

"We mogen optimistisch zijn, maar het blijft een race"

De coronacijfers in ons land doen het heel goed, erkent ook minister Vandenbroucke. Hij ziet daarvoor drie belangrijke factoren en noemt de vaccinaties als de meest cruciale. "In de woonzorgcentra bijvoorbeeld, waar bewoners op grote schaal ingeënt zijn, zien we het aantal ernstige ziektegevallen en ziekenhuisopnames spectaculair dalen, het is zelfs bijna weg." Daarnaast noemt Vandenbroucke het feit dat mensen in hun dagelijkse gedrag ook voorzichtig gebleven zijn, en ook het seizoenseffect.

We zien dat wie nog niet gevaccineerd is, of wie nog maar één dosis gekregen heeft, kwetsbaar blijft. De voorzichtigheid blijft.

Minister Frank Vandenbroucke

"We mogen optimistisch zijn over de race, maar het blijft een race, dat mogen we niet onderschatten", zegt Vandenbroucke, verwijzend naar de Indiase variant, of de Delta-variant, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die nu noemt. "We zien dat wie nog niet gevaccineerd is, of nog maar één dosis gekregen heeft, toch nog altijd kwetsbaar blijft. In het Verenigd Koninkrijk zien de ziekenhuizen meer patiënten die niet ingeënt zijn, of nog maar een dosis gekregen hebben."

De voorzichtigheid voor wie niet of nog niet volledig gevaccineerd is, blijft, zegt Vandenbroucke met het oog op de zomervakantie. "De aanbevelingen blijven dan eigenlijk gelden. We gunnen mensen vakanties en reizen, maar weet dat dat een kruispunt is waar stromen van virussen en varianten bij elkaar komen. De varianten maken dit een lang gevecht, maar een gevecht dat we uiteindelijk gaan winnen."

Wat mogen we verwachten van het Overlegcomité?

Volgende week vrijdag is er een nieuw Overlegcomité. Voor Vandenbroucke moet dat vooral gericht zijn op "kijken naar hoe sterk onze dijken zijn". "De vaccinaties, de contactopsporing... Het stormt niet meer, maar stelt dat er toch een stormpje opduikt, hoe sterk zijn we? Kijk bijvoorbeeld naar Brussel, daar is 55 procent van de 65-plussers twee keer gevaccineerd. Voor een stad als Brussel is dat echt te weinig. Ook al werken ze daar heel hard en heel creatief om mensen te bereiken, ze zijn daar echt mee bezig."

Met andere woorden: komende vrijdag hoeven we niet meteen opnieuw grote versoepelingen te verwachten. "Ik ga daar niet op vooruitlopen, maar als je kijkt naar wat de overheid in regeltjes heeft gegoten voor sociale contacten, daar hebben we de poorten nu wijd opengezet en vragen we dat mensen zélf goed nadenken en voorzichtig blijven. 9 juni was een bevrijdingsfeest, dat moeten we nu even verwerken."

Bekijk hier het volledige gesprek met minister Vandenbroucke:

Videospeler inladen...

Meest gelezen