G7 buigt zich over vaccinaties en China, maar toch overschaduwt ook de brexit het overleg in Cornwall

In het Britse graafschap Cornwall, aan de zuidwestkust van Engeland, is de tweede dag van de G7 aan de gang, de top van de zeven rijkste industrielanden. Ook de leiders van de Europese Unie zijn aanwezig. De wereldleiders hebben het over de wereldwijde vaccinaties tegen het coronavirus. Ook een strategie tegen China komt aan bod. Maar ook nu nog hangt de brexit als een schaduw boven de top. 

Op de G7 staat vandaag de oproep tot een gelijkere verdeling van de coronavaccins centraal.

Er zijn al beloftes gedaan om samen 600 miljoen dosissen van het coronavaccin te verdelen aan armere landen. Maar dat staat nog ver af van de 2 miljard dosissen die oorspronkelijk voor dit jaar waren beloofd. 

We staan dus nog erg ver van een gelijke toegang en hebben een globaal plan nodig, zei secretaris-generaal Antonio Guterres in de marge van de top. De rijke landen doen te weinig om de coronavaccins eerlijk te verdelen met de arme landen, luidt zijn kritiek. "Dit is een oorlogssituatie, maar we handelen er niet naar." 

(lees door onder de video)

Videospeler inladen...

De vaccinproductie moet omhoog. De patenten op die vaccins tijdelijk opheffen, zodat armere landen zelf vaccins kunnen produceren, is één van de grote discussiepunten op G7. De Amerikaanse president Joe Biden pleitte daar eerder al voor, maar Europa staat op de rem.

Vooral in Afrika is er een groot tekort aan vaccins en zijn ze bijna volledig afhankelijk van wat ze krijgen van andere continenten. 

Stijn Vercruysse trok naar Senegal waar twee onderzoeksinstellingen zeggen klaar te zijn om volgend jaar al te beginnen met het produceren van vaccins. Bekijk hier zijn reportage (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Alternatief voor China's Nieuwe Zijderoute

Ook een strategie tegen China komt op de G7 aan bod. De Amerikaanse president Biden wil de democratische landen in de wereld verenigen om een antwoord te bieden op de grootste concurrent van de Verenigde Staten als wereldmacht op dit moment.

Carbis Bay in Cornwall, waar de G7 plaatsvindt.
AFP or licensors

Hij lanceert een plan om infrastructuurwerken te financieren in arme landen en opkomende economieën. Het plan - Build Back Better World of B3W - moet een concurrent worden voor de Nieuwe Zijderoute, waarmee China de handel en economische relaties met Aziatische en Afrikaanse landen wil verbeteren, door de aanleg van grote infrastructuurwerken, onder meer havens, spoorlijnen en wegen, en leningen.

Volgens het Witte Huis zal B3W de komende jaren honderden miljarden dollars kanaliseren naar infrastructuurinvesteringen in armere landen over de hele wereld, met focus op klimaat, gezondheid, digitale technologie en de strijd tegen ongelijkheid. Het geld moet ook helpen om te herstellen van de corona-impact.

Brexit-schaduw hangt over G7

En dan is er toch weer de brexit die als een schaduw boven de G7 hangt. Gastheer Boris Johnson moet met de EU-vertegenwoordigers Charles Michel en Ursula von der Leyen een oplossing vinden voor het probleem van de grens met Noord-Ierland, maar gooide olie op het vuur door ermee te dreigen een deel van het brexitakkoord op te schorten als de EU geen toegevingen wil doen in verband met de grens met Noord-Ierland.

De discussie gaat over de uitvoering van het Protocol over Ierland en Noord-Ierland, dat samen met het brexit-akkoord gesloten werd. Om het vredesproces in Noord-Ierland te beschermen werd beslist om controles aan de grens met EU-lidstaat Ierland te vermijden. Dat bleek alleen maar mogelijk door Noord-Ierland bij de douane-unie en de interne markt te houden. Het gevolg daarvan is dat er wel controles gekomen zijn tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland - ook al had Boris Johnson gezworen dat dat nooit zou gebeuren. 

"Als het protocol op deze manier toegepast blijft worden, dan zullen we niet twijfelen om artikel 16 in te roepen", zei hij. Artikel 16 is een speciale clausule uit de brexitdeal die het voor beide partijen mogelijk maakt zich terug te trekken als de uitvoering van de overeenkomst voor hen negatieve gevolgen zou hebben. Het gaat dan om ernstige economische, maatschappelijke of milieuproblemen die langdurig kunnen aanhouden.

BEKIJK: Wat is de G7? Deze video legt het uit in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen